Çin Hükümetini Kızdıracak İçerikler Artık TikTok'ta Sansürlenecek

39
11
9
2
2
Çin hükümeti, popüler sosyal medya uygulaması TikTok’a politik sansür uygulamaya başladı. TikTok artık “Pekin’i kızdıracak içerikleri” gözden geçirecek ve gerektiğinde sansür uygulayacak.

Son dönemlerde internet üzerindeki baskıcı tutumuyla gündeme gelen Çin yönetimi, baskılarına bir yenisini daha ekliyor. Dünyayı kasıp kavuran sosyal medya uygulaması TikTok ve benzeri şekilde kısa videolar çekip paylaşabilen mecralar da artık Çin hükümetinin gözetimi altına alınacak. The Guardian gazetesi tarafından ortaya çıkarılan bir belgeye göre TikTok artık, “Pekin’i kızdıracak içerikleri” sansürlüyor. Çin hükümeti, platformlardan kullanıcılar tarafından yüklenen tüm videoların gözden geçirilmesini istedi.

The Guardian, ‘TikTok Pekin’i memnun etmeyecek videoları sansürlüyor’ isimli haberinde, moderatörlere ‘Tiananmen Meydanı, Tibet’in bağımsızlığı ve yasaklanmış bazı dini grupların bahsinin geçtiği videoların sansürlenmesi talimatı verildiği’ belirtildi. Çin hükümetinin sansür isteğinin kapsamının büyük bir çoğunluğu “nefret söylemi ve din”.

TikTok'a Çin'den sansür uygulaması

Guardian’ın ulaştığı belgeye göre ise sansürlenen içerikler iki kategoride değerlendiriliyor. Eğer bir ihlal durumu söz konusuysa içerik platformdan hemen kaldırılıyor hatta çok uç noktalarda bu paylaşımları yapan kullanıcılar platformdan atılıyor. Daha hafif ihlaller söz konusu olduğunda ise, içerikler herkese açık bir şekilde paylaşılmaktan çıkıp sadece paylaşımı yapan kullanıcının görebileceği bir şekle dönüşüyor.

Bu ay Washington Post’ta çıkan başka bir haberde de Hong Kong’da meydana gelen protestoların, merkezi Pekin’de bulunan ByteDance şirketine ait TikTok’ta sansürlendiği öne sürülmüştü. Uygulamada Hong Kong etiketiyle arama yapıldığında bile eylemden eser olmaması dikkat çekmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan TikTok'un sahibi olan ByteDance ise, The Guardian'a sızan belgelerin eski tarihli olduğunu söyledi. Ancak ByteDance, Çin’in kendi politika hedeflerini sürdürmek için uygulama üzerindeki kontrolünü elinde tutmaya istekli olma konusunda hiçbir açıklama yapmadı.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/tiktok-censor-app-china-tiananmen
39
11
9
2
2
Emoji İle Tepki Ver
39
11
9
2
2