Tırtılların Renk Konusunda Müthiş Yeteneklere Sahip Olduğu Keşfedildi

14
4
1
0
0
Biston betularia isimli, biberli güve tırtılını araştıran bilim insanları, tırtılın renklerle ilgili çok ilginç bir yeteneğini ortaya çıkardı. Yalnızca gözlerinde değil, aynı zamanda derisinde de görme yeteneğini barındıran tırtıl, bu sayede etrafındaki renklere ya da bulunduğu ortama ayak uydurabiliyor.

Biberli güve isimli bir güvenin tırtılları, zoologlar tarafından birçok kez bir bitkinin dallarına benzetilmiştir ve bu nedenle bitkilerden ayırt edilmelerinin zor olduğu söyleniyor. Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü ve Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir çalışmada tırtılların derileri aracılığıyla ışık dalgalarının rengini hissedebildiği keşfedildi.

Araştırma içerisinde gözleri bağlanan tırtılların renklerini üzerinde bulundukları dallarla eşleştirdiği gözlemlendi. Bilim insanları, görmeyle ilgili genlerin tırtıllarda hem gözlerinde hem de derilerinde bulunduğunu keşfetti. Araştırma, Communications Biology'de yayınlandı.

tırtıllar

Bazı kafadan bacaklılar, bukalemunlar ve bazı balıklar, etrafında bulunanlara göre kendilerini kamufle edebiliyor. Bu hayvanlar, renkleri ve ışığı gözleriyle görüyor. Biston betularia isimli biberli güve tırtılları da kendilerini ortama göre gizleyebiliyor ancak işlem biraz daha uzun sürüyor. Bilim insanları şimdiye kadar bu renk değişiminin nasıl olduğunu tam olarak anlamamıştı ve uzun bir süredir iki adet teori bulunuyordu. Liverpool Üniversitesi ve Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'ndeki uzmanlar da bu iki teoriyi denedi.

kamuflaj

Ekip, önce tırtılların gözlerini kapatarak bulundukları ortama göre kamufle olup olamayacaklarına baktı. Tırtıllar beyaz, yeşil, kahverengi ve siyah dalların üzerine kondu ve gözleri kapalı olmasına rağmen renklerinin değiştiği gözlemlendi. Başka bir deyişle tırtıllar, göremediklerinde bile bulundukları ortama ayak uydurabildi.

İkinci seçenek aslında tırtılların renk değiştirmesinden çok ayak uydurabileceği bir ortam seçmesiyle ilgiliydi. Bilim insanları tırtılları farklı renklerdeki dalların önüne koyarak tırtılların hangi dalı seçeceğini gözlemledi. Tırtıllar kendi rengine en yakın olan dalı seçti.

Üçüncü denemedeyse araştırmacılar vücut genlerinin hangisinin görmeyle ilgili olduğunu araştırdı. Bulunan sonuçlara göre tırtılların yalnızca gözlerinde değil aynı zamanda derilerinde de görme genleri olduğu ortaya çıktı. Özellikle avcılardan korunmak için bu özelliğe sahip olduğu düşünülen tırtılların daha iyi görüş yeteneğine sahip olan hayvanlara karşı yine de tehlike altında olduğu belirtildi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-caterpillars-peppered-moth-skin.html
14
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
4
1
0
0