Türk Araştırmacı, Telefonları Birkaç Saniyede Şarj Edecek Teknoloji Üzerinde Çalışıyor

73
5
1
1
1
Yurtdışı çalışmalarını bırakarak Türkiye'ye dönen bilim insanlarından Betül Uralcan, geleceğin depolama cihazları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Süper kapasitörler üzerinde çalışan Uralcan, telefonları saniyeler içerisinde şarj edebilecek bir cihaz geliştiriyor.

Bilim ve teknoloji hem tüketiciler hem de ülkeler için çok büyük bir öneme sahip. Eskiden silahlarla yapılan savaşlar artık teknolojik olarak yapılıyor ve ülkelerin bu teknolojik savaşlardan sağ çıkabilmesi gerekiyor. Bu durumun farkında olan TÜBİTAK da geçtiğimiz dönemlerde bir program başlattı. "Tersine Beyin Göçü Programı" olarak isimlendirilen bu program kapsamında TÜBİTAK, yurtdışına giden değerli bilim insanlarımızı yeniden Türkiye'ye döndürmeye çalışıyor.

Tersine Beyin Göçü Programı kapsamında ülkemize dönen bilim insanlarından bir tanesi de Betül Uralcan. Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Uralcan, telefonların birkaç saniye içerisinde şarj edilmesini sağlayacak geleceğin depolama cihazları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaları kapsamında çift katlı kapasitörler kullanan Uralcan, çevre dostu ve güvenli bir depolama cihazı üretmeyi hedefliyor.

Betül Uralcan

Çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Betül Uralcan, "Süper Kapasitör" olarak da isimlendirilen çift katlı kapasitörlerin her anlamda pek çok avantajının olduğunu söyledi. Bu ürünlerin geleneksel pillere göre biraz daha farklı çalıştığını ve enerjiyi statik olarak depoladıklarını ifade eden Uralcan, bu özelliği sayesinde süper kapasitörlerin çok hızlı bir şekilde şarj olabildiğini söyledi. Ayrıca enerjinin boşaltılması gerekli olduğu durumlarda deşarj bir hayli hızlı olabiliyor.

Uralcan'ın açıklamalarına göre süper kapasitörler, ortalama bir akıllı telefonu saniyeler içerisinde şarj edebiliyor. Elektrik motoruna sahip olan bir otomobilin şarj edilmesi ise sadece birkaç dakika sürüyor. Süper kapasitörlerin bu özelliği, bu ürünlerin çevre dostu olması ve enerji tüketimini minimalize etmesi anlamına geliyor. Üstelik bu malzemelerin geri dönüşümü de hayli kolay ve doğaya da zarar vermiyor.

Süper Kapasitör

Genç bilim insanı, süper kapasitörlerin geleneksel pillere oranla daha geniş bir sıcaklık aralığında çalışabileceğini söyledi. Bu da yeni nesil cihazların çok daha güvenli olduğu anlamına geliyor. Uralcan, yapacakları çalışmanın ayrıca süper kapasitörlerin boyutlarının küçültülmesini ve enerji verimliliğinin arttırılmasını da içerdiğini ifade ederek hedeflerinin bir süre sonra bu süper kapasitörlerinin kullanımının yaygınlaştırılması olduğunu ifade etti.

Uralcan'a göre süper kapasitörler, dünyadaki pek çok sektörde kullanılabilir. Genç bilim insanı, bu teknolojinin şu sıralar Çin'deki bazı otobüs sistemlerinde kullanıldığını, otomobil sektörünün önde gelen isimlerinden Tesla'nın bu teknolojiye çok büyük yatırımlar yaptığını açıkladı. Türkiye'nin de bu sektörün içerisinde olması gerektiğini söyleyen Uralcan, çalışmalarını büyük bir hızla sürdüreceklerini ve hedeflerini kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/telefonlara-iki-dakikada-sarj-olacak-41355738
73
5
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
73
5
1
1
1