Bilim İnsanları, Sperm ve Yumurta Kullanmadan Fare Fetüsü Yetiştirdi

28
16
1
1
1
Üreme, 'iki ebeveyn, bir yumurta, bir sperm, bir embriyo ve bir bebek' formülüyle basit bir şey gibi görünüyor ancak bu formülden çıkacak herhangi bir değişken, düzeni tamamen yıkacak güce sahip. Tabii bilim dünyasının bunun üzerindeki çalışmaları sürüyor. Cuma günü yayınlanan bir çalışma sonucunda araştırmacılar; sperm ve yumurta kullanmadan başarılı bir şekilde fare fetüsleri oluşturduklarını bildirdiler. Bu, bilimsel açıdan bir ilk olarak görülüyor.

Kaliforniya'daki Salk Biyolojik Çalışma Enstitüsü ve Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi'nin araştırmacıları tarafından yönetilen ekip, her zamanki başlangıç ​​materyallerinin yerine, teorik olarak herhangi bir yetişkin hücreye dönüşebilecek özel kök hücreler kullandı.

Kullanılan hücreler büyüdü ve kendiliğinden bir araya gelerek embriyoya benzer yapılar hâline geldi. Daha sonra ise fare rahmine aktarıldı ve fetüsler gibi büyümeye başladı.

Cinsel yolla üremenin gerekli olmadığı anlamına gelebilir:

sperm yumurta

Pluripotent kök hücreleri veya EPS hücrelerinin bazıları, kulak hücrelerinden elde edildi. Bu da cinsel yolla üremenin artık gerekli olmayacağına işaret edebilir ancak kıdemli yazar Jun Wu, bu araştırmanın tam olarak bununla ilgili olmadığını söylüyor. Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi'nde yardımcı doçent olan Wu, “Bu araştırmanın bu aşamadaki hedefi kesinlikle cinselliğin sonu değil. İlk hedef, gelişimin erken safhalarını anlamak” ifadelerini kullandı.

Yıllardır üzerinde çalışılıyordu:

fare embriyosu

Bilim insanları, yıllardır sıfırdan embriyolar oluşturmaya çalışıyorlar. 2016'da Çinli araştırmacılar, kök hücrelerden fare spermlerini başarıyla oluşturmuş ve bunları normal yumurtaları döllemek ve sağlıklı bebekler üretmek için kullanmışlardı. Geçtiğimiz yıl, Çin'den bir başka ekip, aynı cinsiyetteki fare çiftlerinden sağlıklı yavrular üretmek için fare sperminin ve yumurta DNA'sının yapısını değiştirmişti.

Yeni çalışmayı farklı kılan şey, sperm veya yumurtalara hiç ihtiyaç duyulmaması. Ekibin kullandığı EPS hücreleri, blastosist denilen ve erken bir embriyo oluşturmak için gereken üç hücre tipine de dönüşme özelliğine sahip. Erken embriyonun gelişmesini istiyorsanız bu hücreler çok önemlidir. Zengin büyüme faktörleri ve diğer besleyici maddelerle desteklenen EPS hücreleri, büyüdü ve embriyolara kendiliğinden tutundu. Fare rahmine nakledildiklerinde bazıları adapte oldu ve normal bir embriyo gibi gelişmeye başladı.

Fetüsler tam olarak mükemmel değil:

fare embriyosu

Wu, rahim içine doğal embriyolar kadar iyi tutunmadıklarını ve dokularının düzgün şekilde organize edilmediğini belirtti. Geliştirdikleri sürecin doğal embriyo oluşumunun tüm yönlerini özümsemediğinden ve büyüme koşullarının tam olarak doğru olmadığından şüpheleniyor. Tabii ki aynı zamanda sadece yumurta hücrelerinin taşıdığı bazı önemli faktörlerin eksik olması da mümkün olabilir. 

Ekip, sadece farelerde değil insanlarla da çalışıyor. Wu, “İnsan EPS hücrelerinin de benzer yapılar üretip üretemeyeceğini test ediyoruz” diyor. Tabii ki başarılı olsalar bile şu an için bilim insanlarının bebekleri sıfırdan yetiştirme çalışmaları muhtemel değil.

Kaynak : https://onezero.medium.com/scientists-grew-a-mouse-fetus-without-sperm-or-eggs-51180f11f504
28
16
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
16
1
1
1