Türk Bilim İnsanı, Vücuttaki Kimyasal Stresi Ölçen Yerli Kit Geliştirdi

46
3
2
0
0
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Özcan Erel, vücuttaki kimyasal stresi ölçen yerli tanı kiti geliştirdi. Özcan Erel'in kiti, aynı zamanda dünyada da bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Bugüne kadar dünya çapında ödül kazanan ve Türk bilim insanlarınca yapılan pek çok araştırma gördük. Bu araştırmalardan birisi de son olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Erel tarafından yapıldı.

Aynı zamanda Ankara Şehir Hastanesi Biyokimya Merkez Laboratuvarı Sorumlusu olan Prof. Dr. Özcan Erel, vücuttaki kimyasal stresi ölçen yerli bir tanı kiti geliştirdi. Özcan Erel'in yaptığı çalışma, 7 milyona yakın yazarın değerlendirildiği ve en üst %1,5 dilimdeki bilim insanlarının listelendiği PLOS Biology dergisinde yayınlandı.

Kit, yerli ve milli kaynaklarla geliştirildi:

özcan erel

Koordinatörlüğü Stanford Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma sonucunda üretilen ve 'oksidatif stres' olarak bilinen kimyasal stresi ölçen test kiti, dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Özcan Erel'in açıklamasına göre dünya üzerinde bir örneği olmayan test kiti, vücuttaki kimyasal stresi ölçebiliyor. Özcan Erel, test kitinin yerli ve milli kaynaklarla geliştirildiğini, icat edildiğini, yayınlandığını ve ürüne dönüştürüldüğünü de açıklamasında belirtti.

Anadolu Ajansı muhabiriyle röportaj yapan Prof. Dr. Özcan Erel, kendisinin bugüne kadar uluslararası alanda tam metin olarak 436 makalesinin yayınlandığını açıkladı. Özcan Erel, makalelerine 16 binin üzerinde atıf yapıldığını, bu çalışmaların 10'unun da somut ürünlere çevrildiğini söyledi.

özcan erel

Prof. Dr. Özcan Erel, çalışmasının yanı sıra günümüz gençlerine de seslendi. Erel, bilim insanı olmanın bir hayat tarzı olduğunu ve büyük fedakarlık gerektirdiğini, ancak aynı zamanda mutluluk verici bir duygu olduğunu ifade etti. Erel, tüm gençleri araştırma ve geliştirme çalışmalarının içinde olmaya çağırdı ve sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bugün bir Türk bilim insanı, 20-30 sene önceki ülkenin tüm potansiyel üretiminden daha fazla bilim üretme sayısına ulaşmış bulunmaktadır. Ülkemizin bu alanda imkanları, teşvikleri çok fazladır. Bilimsel çalışma yapmak isteyen için hiçbir engel yoktur. Bu alanda Türkiye çok hızlı ilerlemektedir. Yerli ve milli olarak geliştirilen ürünler marketlerde görülecektir. Diğer alanlarda olduğu gibi bilimde de Türkiye'nin yükselişi artmaktadır."

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/turk-bilim-insanindan-vucuttaki-kimyasal-stresi-olcen-kit-41578310
46
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
46
3
2
0
0