Deprem Anında ve Sonrasında Neler Yapılması Gerekiyor?

59
11
10
5
3
Bugün saat 14.00 sularında İstanbul'da yaşanan deprem sonrasında hem uzmanlar hem de halk bir kez daha alarma geçti. Deprem olduğu sırada ve sonrasında yapılması gerekenlere göz atıyoruz.

Bugün İstanbul'da, 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Her ne kadar çoğu zaman sadece depremin olduğu günlerde konuşuyor olsak da Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alıyor ve bu gerçeği hiç unutulmamalıyız.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Mikdat Kadıoğlu, deprem olurken ve sonrasında yapılması gerekenlere değindi. Biz de Kadıoğlu'nun belirttiği bu adımları sizlerle paylaşıyoruz.

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Neler?

  • Evinizde afet çantasında sürekli kullandığınız ilaçlar, kimlik kopyası vb birkaç evrak ile beraber ilk yardım çantası, bir battaniye, kuru yemiş ile birlikte portatif radyo bulundurmak faydalıdır.
  • Deprem sırasında eğer fay hattı yakınsa ayakta durmak, bir yerden bir yere gitmek zaten mümkün değildir.
  • Yakındaki şiddetli bir deprem insanı duvardan duvara vurabilir. Uzakta olan bir depremde insan ayakta durabilir ama genellikle en çabuk ve çok hasar görebilen merdivenlere gitmek ya da asansöre binmek çok tehlikeli.
  • Camdan filan atlamak da hiç doğru bir davranış ya da düşünce değildir. Deprem sırasında değil ama deprem sonrası eğer binanız hasarlıysa artçı sarsıntılar tehlike yaratacağı için binadan kaçmadan, sakin ve güvenli bir şekilde çıkılmalıdır.
  • Sallantı anının bir afete dönüşmemesi deprem anında değil; deprem olmadan önce yapmanız gerekenleri yapıp yapmadığınıza bağlıdır.

  • Bu nedenle deprem olmadan önce birinci şart mutlaka ve mutlaka binanız sağlam olmalıdır. Sağlam olmayan bir bina için yapacak fazla bir şey yoktur. İkinci olmazsa olmaz şart binanızdaki tüm eşyaları sabitlemektir.
  • Depremde sonra evinize girebilmek saate değil binanızın hasarlı olup olmamasına bağlı. Binanın taşıyıcı sisteminde özellikle çapraz bir şekilde uzanan çatlaklar vb. yoksa binanızdan çıkmanız bile gerekmez.
  • Depremin hemen sonrasında ilk yardım ve yangın söndürmeyi öğrenmek sizin için depremin afete dönüşmesini engelleyebilecek şeylerdir. Özetle insanları deprem gibi afetlerden en çok koruyan şey, kendi bilgisi ve deprem öncesi yaptığı hazırlıklardır.
  • Gözle görülür hasarlar varsa uzman bir kişinin inceleyip onay vermeden binaya hiçbir zaman girmemeniz gerekir. Hasarlı binaların yıkılması için artçı depremlere ihtiyaç yoktur; onlar her an çökebilir.
  • Deprem sonrası, deprem öncesi aile afet planında belirlediğiniz afet toplanma alanına gitmelisiniz.

Kaynak : https://www.haberturk.com/canakkale-depremi-bir-kez-daha-hatirlatti-prof-mikdat-kadioglu-uyardi-2381800
59
11
10
5
3
Emoji İle Tepki Ver
59
11
10
5
3