İstanbul İçin Deprem Öncesinde Alarm Veren Mobil Uygulama (Android-iOS)

70
25
7
7
5
7TP Anlık Deprem Erken Uyarı uygulaması, bir süredir Google Play ile Android cihazlara, AppStore ile iPhone’lara kurulabiliyor. İstanbul ve çevresine yerleştirilmiş sismik cihazlarla küçük sarsıntılar tespit edilip, büyük ve yıkıcı bir depremden riski doğduğu anda kullanıcılara bilgi veriliyor.

Geçtiğimiz yıl Yeditepe Üniversitesi akademisyeni Dr. Alper Göknar ve ekibi tarafından kurulan 7TP Bilişim, deprem erken uyarı sistemlerini akıllı telefonlara uyumlu hale getirmek için çalışıyor. İlk ürünleri ise 7TP Anlık Deprem Erken Uyarı uygulaması oldu. 

Uygulamanın ardında ise internetteki bilgi kirliliği değil, gerçekten küçük sarsıntıları bile algılayabilecek sismik cihazlar bulunuyor. P-Dalgası İstasyon Ağı ağı verilen sistem, insanlardan önce sarsıntıları hissedip, belirli bir eşikten sonra bildirim gönderiyor. 

  • Güncelleme: Uygulamanın dün yaptığımız bu haberin ardından AppStore ve Play Store'dan geçici olarak kaldırıldığını öğrendik. Yetkilileri tarafımıza ulaşıp henüz bir bilgi paylaşımında bulunmadı, ancak resmi internet sitesinde uygulamanın yakın zamanda tekrar yayında olacağı söyleniyor. 

​7TP İstanbul Deprem Erken Uyarı sistemi nasıl çalışıyor?

Uygulama sayfasından ulaştığımız açıklamayı biraz daha basitleştirelim. Suya bir taş attığınızı düşünün. Bu taşın su üzerinde yarattığı P (öncül) ve S (artçıl) dalgaları görmüşsünüzdür. Taşın düştüğü yerden uzaklaştıkça şiddetleri azalır.

Uygulamanın yapımcıları ise İstanbul’un Mudanya, Çınarcık, Adalar, Büyük Çekmece bölgelerine ve Tekirdağ Şarköy’e sensör istasyonları yerleştirdiler. Bu sensörlerden en az ikisi, tıpkı suya düşen taşın çıkardığı bir öcül dalgada olduğu gibi- yer kabuğunda bir dalgalanma hissederse herkese bildirim gönderiliyor.

Deprem anında ve sonrasında yakınlarınızı, arkadaşlarınızı, ailenizi 7TP uygulamasıyla takip edebilirsiniz:

istanbul depremi alarm

Eğer 7TP uygulamasına paylaşım izinleri verirseniz, diğer kullanıcılarla grup kurabiliyorsunuz. Deprem anında bütün grup üyelerinin lokasyonlarını görebiliyorsunuz. Deprem anında baz istasyonu zarar görse bile elde edilen son konum bilgisi tarafınıza ulaşıyor.

Lokasyon paylaşımları deprem alarmı telefonlara ulaştıktan sonra 60 saniye boyunca açık oluyor. Dolayısıyla deprem haricinde bu uygulamayı başkalarını takip etmek için kullanma ihtimaliniz yok. Lokasyon paylaşımı, şimdilik sadece Android cihazlarda kullanılabiliyor.

Peki deprem alarmı hangi şiddete sahip sarsıntılarla gönderiliyor. Alarm eşiği kaç şiddetinde?

Uygulama her gerçekleşen sarsıntı için sürekli bildirim göndermiyor, böylece panik yaratılmıyor. En az iki sensör istasyonu tarafından sismik dalgaların hissedilmesi gerektiğinden dolayı eşik değeri hayati risk ile yakın oranda. 

Sensörlerin çalışması için minimum 4.0 ila 4.9 şiddetleri arasında bir sarsıntının öncül dalgaları hissedilmeli. Uygulamanın yapımcıları, eşik seviyesinin gerekenden daha düşük olduğunu söyleseler de sistemin kullanıldıkça gelişeceğini bildiriyorlar. 

Elbette deprem öncesinde, anında ve sonrasında tek bir uygulamaya güvenmek imkansız. Ancak amacı doğrudan erken uyarı sistemi olan bu uygulama, belki de olası büyük bir deprem sırasında çoğu insanın kurtulmasını sağlayabilir.

deprem erken uyarı

7TP, Japonya, Amerika ve Meksika’dan sonra bir deprem erken uyarı sistemine ait uygulama olarak göze çarpıyor. Yani eşine az rastlanır bir teknolojik altyapıya sahip. Umarız tüm Türkiye için aynı sistemler ve teknolojiler yaygınlaşır ve daha çok insanın hayatı için herkes çaba göstermiş olur.

  • Not: Uygulamayı İstanbul’da yaşamasanız dahi, İstanbul’daki yakınlarınız için kullanabilirsiniz.

7TP Anlık Deprem Erken Uyarı sistemi uygulamasını aşağıdaki bağlantılara dokunarak iOS ve Android telefonlarınıza kurabilirsiniz:

70
25
7
7
5
Emoji İle Tepki Ver
70
25
7
7
5