Türkiye, 2030'lu Yıllarda Kendi Denizaltılarına Sahip Olacak

58
39
5
4
2
NATO’nun en büyük ikinci denizaltı filosuna sahip olan Türkiye’nin denizaltı filosu tamamen ithal denizaltılardan oluşuyor. Ancak bu durum, kısa süre sonra değişebilir. Zira Türkiye, kendi denizaltısını üretmek için çalışmalara başlamış durumda.

ABD ile yaşanan F-35 krizinin ardından Türkiye, kendi silah ve araç geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’nin kendi denizaltısı olacak MİLDEN’in (Milli Denizaltı) 6 tanesinin 2030’larda Türkiye’nin denizaltı filosuna katılması planlanıyor.

Türkiye’nin kendi tasarımı ve geliştirmesi olacak MİLDEN, nükleer olmayan, geleneksel denizaltılardan daha uzun süre su altında kalmasını sağlayacak Hava Bağımsız Gücü’ne(AIP) sahip olacak. AIP, yaygın inanışın aksine, pilleri şarj etmek için değil pervaneleri döndüren elektrik motoruna güç sağlamaya yarıyor. Piller, AIP’in yeterli olmadığı durumlar için ayrılmıştır.

MİLDEN denizaltı

Türkiye’nin şu an 12 denizaltısının tamamı Alman Tip-209 ailesine dayanıyor. Yapılan plan gereğince, bu 12 denizaltının 6’sı daha gelişmiş olan Tip-214TN ile değiştirilecek. 214TN tipi denizaltılar, “Reis Sınıfı” olarak bilinecek. 214TN tipi denizaltıların farkı, yerel olarak inşa edilecek olması. Ancak denizaltı projesi ciddi gecikmelerden muzdarip ve 2020’lerin sonuna kadar filoya katılamayacak. 

MİLDEN, programı yıllar içerisinde daha fazla araştırma ile daha fazla geliştirme alacak. Türkiye’nin yerel gemi inşa endüstrisi, Pakistan’ın üç denizaltısını yenileyerek deneyim kazanıyor. Pakistan’ın denizaltıları Fransa’da yapıldığı için, Alman tasarımlı denizaltıların inşasının yanında Türkiye için bir tasarım farkındalığı sağlıyor.

MİLDEN denizaltı

 

Yapılan açıklamalar, MİLDEN denizaltılarının 2030’larda Türkiye’nin denizaltı filosuna katılacağını belirtiyor. Ancak MİLDEN’lerle ilgili daha fazla detay şu an için açıklanmadı. Bilgiler, denizaltıların nükleer olmayacağı yönünde. Ancak bu duruma dair zaman içinde değişiklikler olabilir.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/hisutton/2019/10/20/turkey-to-go-own-way-with-submarines/#e0b039012f72
58
39
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
58
39
5
4
2