TÜBİTAK Başkanı, Yerli Koronavirüs Aşısı İçin Beklenen Tarihi Açıkladı

114
40
20
6
4
Gen Mühendisi ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, Türkiye'nin koronavirüs aşısının Mart 2021'de ortaya çıkacağını açıkladı.

Koronavirüs, tüm dünya gibi Türkiye’yi de derinden etkiledi. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs için aşı ve ilaç çalışmaları yürülüyor. Türkiye’deki koronavirüs aşısı ve ilacı çalışmaları, Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde Koronavirüs Türkiye Platformu tarafından yürütülüyor.

CNN Türk’e açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Gen Mühendisi ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, ülkemizde devam etmekte olan koronavirüs aşısı ve ilacı çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Tekin’e göre Türkiye’nin koronavirüs aşısı, 2021 ilk çeyrek bitmeden gün yüzüne çıkmış olacak.

“İki aşımızda hayvan aşamasını geçtik. Klinik çalışma için bir tanesini etik kuruluna aldık. Onay aldıktan sonra da insan çalışmaları başlayacak. İlk önce faz1 başlayacak. Aşının yan etkisinin olmadığını göreceğiz orada. Arkasından faz2 ve 3 gelecek.” diyen Prof. Dr. Tekin, aşının geliştirilmesi bir yana, etkilerinin ölçülmesi aşamasında olduklarını belirtmiş oldu.

“Bizim hedefimiz 2021 Mart tarihinde aşımızın çıkmasını bekliyoruz.” diyen Prof. Dr. Tekin, hem teknik hem de bürokratik açıdan herhangi bir aksaklık yaşanmaması halinde hedeflerini gerçekleştireceklerine inandığını belirtti. 

koronavirüs

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise koronavirüs aşısı ve ilacı için erken davrandıklarını belirterek, “Aralık ayında süreç daha Türkiye'ye gelmeden evvel bu çalışmalara başlamıştık. Geçmişimizde, bizim sağlık alanında desteklediğimiz projeler var. Devletimiz tarafından 2.3 milyarlık (TL) bir kaynak ayrılmıştı. Koronavirüs Türkiye Platformu'nu oluşturduk. Şu an 18 tane proje çalışılıyor. 10'u tedavi ve ilaç, 8'i de aşı alanında. Biz 9 ay gibi bir hedef koyduk.” diyerek aşı ve ilaç çalışmalarının somut sonuçları için 2021 yılının başını işaret etti.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberler-cnn-turkte-acikladi-prof-tekin-koronavirus-asisi-tarihi-verdi-2021-mart-ayinda-41584542
114
40
20
6
4
Emoji İle Tepki Ver
114
40
20
6
4