Türkiye'de Akıllı Telefonlar Fiyatları Neye Göre Belirleniyor (Video)

196
8
8
6
6
Yurt dışında 200 dolar olan bir akıllı telefonun Türkiye'de nasıl 2 bin TL'ye satıldığını merak ediyor musunuz? Bu ilginç fiyatlandırma sorunsalının basit bir açıklaması bulunuyor.

Türkiye'de akıllı telefon fiyatları neredeyse her gün değişiyor. İşin üzücü olan tarafı, bu değişim genellikleri yukarıya doğru ilerliyor. Peki akıllı telefon fiyatlarının sürekli olarak artmasının nedeni üreticiler mi, döviz kuru mu yoksa vergiler mi? Aslına bakacak olursak akıllı telefon fiyatları, bu üç etkenin bir araya gelmesiyle belirleniyor.

Sonuç olarak ülkemizde satışa sunulan neredeyse tüm akıllı telefonlar yurt dışından ithal ediliyor. Bu nedenle döviz kuru, cihazın fiyatını ciddi şekilde etkiliyor. Bununla birlikte vergiler, cihazın ithal edildiği fiyat üzerinden hesaplandığından telefonlar ne kadar pahalanırsa, ödenen vergi de o kadar yüksek oluyor.

Bu iki adım atlandıktan sonra akıllı telefonların nasıl bir fiyat etiketiyle satışa sunulacağı tamamen şirketlerin inisiyatifine kalıyor. Bu noktada daha fazla bayisi olan, daha iyi bir servis hizmeti sunan şirketlerin masrafları daha fazla olacağından, telefon fiyatları da daha yüksek oluyor. Türkiye'de satışa sunulan akıllı telefonların nasıl bir fiyatlandırma aşamasından geçtiklerini aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.

196
8
8
6
6
Emoji İle Tepki Ver
196
8
8
6
6