7.7'lik Kahramanmaraş Depremi, 17 Ağustos Depreminden 3 Kat Daha Şiddetli Salladı

32
1
1
0
0
AFAD tarafından paylaşılan verilere göre Kahramanmaraş'ta sabah saatlerinde gerçekleşen depremin ivmesi, 664 gal olarak ölçüldü. Peki bu sayı ne anlama geliyor?

6 Şubat sabaha karşı 04.17’de meydana gelen Gaziantep Şehitkamil merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’de büyük bir yara açtı. Birçok ilde binalar yıkıldı, şimdiden yüzlerde vatandaşın hayatını kaybettiği açıklandı.

Deprem bölgesinden gelen görüntüler tüm Türkiye’yi endişelendirirken, deprem hakkında paylaşılan veriler de bu depremin ‘ne kadar büyük’ olduğunu ortaya koydu. Depremin ivmesi, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden 3 kat daha fazlaydı.

Kahramanmaraş depremi ivmesi 664 gal!

deprem

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, depremin ivmesini ‘664 gal’ olarak açıkladı. Bu değer, 1999 Gölcük depreminde ise 250 - 300 gal aralığında ölçülmüştü.

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik'e göre deprem, ortaya çıkan enerji açısından da 1999 depreminden en az 4-5 katı daha büyük bir deprem idi.

Peki, deprem ivmesi ne anlama geliyor?

deprem

Deprem ivmesi, bir depremin yer yüzünü ne kadar şiddetle salladığını gösterir. Yer çekimini temsil eden ivme 1 g (981 gal) iken, depremin büyüklüğü de sallantının yer çekimine göre karşılaştırmasını gösterir.

Bu doğrultuda son depremin, yer çekiminin %66’sı şiddetinde yeri salladığı söylenebilir. Deprem ivmesi, depremin büyüklüğüyle de ilişkili olmayabilir. Daha küçük büyüklükteki depremlerin daha fazla ivmeye sahip olduğu da gözlemlenebiliyor.

Türkiye deprem tehlike haritasında deprem ivmesi tahminleri:

deprem

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Türkiye Deprem Tehlike Haritası, Türkiye genelindeki deprem ivmesi tahminlerine yer veriyor. 0.5 ve üzeri ivme, ‘Yüksek tehlike’ olarak gösteriliyor. Haritada renk yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler, tahmini ivmenin yüksekliğini temsil ediyor. 

Haritada da görüldüğü üzere depremin meydana geldiği Kahramanmaraş – Gaziantep arasında deprem ivmesinin 0.5 ve üzeri olarak tahmin edildiği görülüyor. Aynı ivme, Marmara Denizi’nde de görülebiliyor.

32
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
1
1
0
0