Türkiye’nin İlk Bor Karbür Tesisinin Temeli Atıldı

71
12
2
1
0
Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisinin temeli, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde atıldı. 70 milyon dolara mal olacak tesis, 2021 yılının sonunda tamamlanacak ve yılda 1.000 ton kapasitesiyle üretim yapacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla temeli atılan Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisi, dünya bor karbürünün yaklaşık yüzde 8’ini üretecek. Balıkesir’in Bandırma ilçesinde inşa edilen fabrika, savunmadan nükleere, metalurjiden makine sanayiye pek çok alana hayat verecek.

Toplamda 70 milyon dolara mal olacak olan tesis, Çin merkezli China Machinery Engineering Corporation (CMEC) tarafından inşa ediliyor. 2021 yılında tamamlanması hedeflenen tesis, ilk etapta yılda 1.000 ton kapasiteyle üretim gerçekleştirecek. Daha sonra bu oran, yıldan yıla artırılacak. 

bor

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Türkiye’nin, dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olduğunu belirtti. Asıl önemli olanın kaynak veya rezerv olmadığını söyleyen Dönmez, “Bizim için önemli olan, madenlerde katma değerli uç ürün üretim yapmak. Bu yönde stratejiler, planlamalar geliştiriyoruz. Aksi takdirde 1 birime sattığınız ham madde dışarıda işlenir ve 100 katı, 200 katı yeri gelir 1000 katı fiyatla geri almak zorunda kalırsınız” dedi.

bor üretim tesisi

Bugün ileri teknoloji bor üretiminde ilk adımın atıldığını ifade eden Bakan, Bandırma’daki tesiste üretilecek borun, karbür düşük yoğunluğu ve yüksek ısıya dayanma özelliği ile savunma sanayinin yerlilik oranının artırılmasına önemli oranda katkı sağlayacağını ifade etti.

Bunun yanı sıra aşınmaya dayanıklı makine ve seramik parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda da bor karbürün kullanılacağını belirten Dönmez, “Yaptığımız bu stratejik dönüşümle ülkemize sağlanan katma değer; bor karbür gibi ürünlerde 150 katına, bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımında 500, nükleer gibi sektörlerde ise 2000 kata kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/columnists/201910251040474645-turkiyenin-ilk-bor-karbur-tesisinin-temeli-atiliyor-dunya-bor-karburunun-yuzde-8i-uretilecek/
71
12
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
71
12
2
1
0