Türkiye’nin Uzaya Göndereceği Roketin Uçuş Testi Başarıyla Gerçekleştirildi

85
24
3
2
0
Türkiye’nin Milli Uzay Programı kapsamında uzaya göndereceği roket, bugün uçuş testine girdi ve testte başarılı sonuçlar elde etti. Roketin bu yılın sonuna kadar uzaya ulaşması hedefleniyor.

Geçtiğimiz aylarda açıklanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye, gelecek yıllarda aşama aşama ilerleyerek insanlı uzay uçuşlarına kadar varmak istediğini göstermişti. Bugün de Milli Uzay Programı kapsamında Ay’a gönderilecek insansız uzay aracında kullanılacak hibrit motor teknolojisiyle geliştirilen sistem test edildi.

Sonda Roket Sisteminin (SORS) uçuş testi, Sinop’ta başarıyla test edildi. Sistem, başarıyla fırlatıldı ve fırlatılma anına ait görüntüler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından paylaşıldı. Delta V Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu, yaptığı açıklamada motorun sıvı oksijen ve parafin yakıt kullandığını, çok hızlı yandığını ve yüksek performans ortaya koyduğunu ifade etti.

Sene sonuna kadar uzaya çıkacak:

türkiye roket

Bunun yanı sıra Karabeyoğlu, motordaki teknolojinin şu anda dünyanın en ileri teknolojilerden bir tanesi olduğunu söyledi. Karabeyoğlu, motorun büyüklüğüyle dünyada en büyük olduğunu, daha ileri seviye bir hibrit roket motorun olmadığını söyledi. Ardından Varank, Milli Uzay Programı için önemli bir adım olacak olayın ne zaman gerçekleşebileceğini belirtti.

Varank, yaptığı açıklamada 100 kilometre ve üzeri yüksekliği uzay kabul edildiğini, Delta V’nin de sene sonuna kadar roketiyle 100 kilometre sınırını aşarak uzaya ulaşmak istediğini belirtti. Bugünkü testte irtifa hedeflenmedi. Ancak testteki yanma süresinin ‘uygun şartlarda’ roketi uzay sınırına taşıyabileceği aktarıldı. Detaylı verilerinse ilerleyen zamanlarda paylaşılacağı söylendi.

85
24
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
85
24
3
2
0