Fatih Altaylı, Türklere Neden Daha Az Vize Verildiğini Açıkladı

40
25
10
1
1
Gazeteci Fatih Altaylı, yeni köşe yazısında son zamanlarda neden Türklere daha az vize verildiğiyle ilgili bilgiler paylaştı. Altaylı'nın aktardığına göre Avrupa'dan bir diplomat, bunun nedeninin Türkiye'deki göçmen sayısı olduğunu belirtti.

Son zamanlarda birçok Türk vatandaşı, Avrupa’ya gitmek için vize alamadığını bildirmeye başlamıştı. Geçtiğimiz hafta ise Ekonomim’in paylaştığı veriler, Türkiye’nin Schengen başvurularında en çok ret alan ülke olduğunu göstermişti. Hatta ret oranının ambargo uygulanan Rusya’dan 5 kat daha fazla olduğu bile görülmüştü.

Bugün ise Fatih Altaylı, kendi sitesinden bir yazı yayınladı. Ünlü gazetecinin “Bize ne çok yalan söylediniz” başlıklı köşe yazısı, vize konusuna da değiniyordu.

Fatih Altaylı’nın görüştüğü Avrupa’dan bir yetkiliye göre vize verilmemesinin nedeni yüksek miktardaki göçmen sayısı

Türkiye’deki Avrupa Birliği konsolosluklarının Türk vatandaşlarına eskiye kıyasla çok daha düşük oranda vize vermesine dikkat çeken Altaylı, bir süre önce büyük bir Avrupa ülkesinin Türk dostu bir üst düzey diplomatına bu konu hakkında soru yönelttiğini belirtti.

Ünlü gazetecinin aktardığına göre bu diplomat, daha az vize verilmesini doğruladı; ancak bunun Türklerle ilgili olmadığını belirtti. Buna göre vize verilmesinin arkasındaki sebep Türkiye’de yüksek miktarda göçmen olması. Diplomatın Altaylı tarafından aktarılan cevabının tamamı şu şekilde;

Doğru, vize başvurularına eskiye oranla daha düşük oranda onay veriyoruz. Ancak bunun Türklerle ilgili bir durum olmadığını bilmenizi isterim. Daha az vize veriyoruz çünkü Türkiye'de ciddi miktarda göçmen var. Bu göçmenlerin sayısını bilmediğimiz bir bölümüne Türk vatandaşlığı da verilmiş.

Türkiye’nin, vatandaşlık verme prosedürlerinin ince eleyip sık dokumadığı biliniyor. Bu yüzden de başvurularda eskisine oranla çok daha sıkı bir güvenlik soruşturması yapmak zorunda kalıyor vize bürolarımız. Bunun bize getirdiği yük oldukça fazla. Bu yüzden de en küçük bir soru işareti oluştuğu anda vize reddi çok daha kolay bir seçenek haline geldi.

Öte yandan da Türkiye’de pek çok uluslararası suçlunun yerleşik hale geldiği de bir sır değil. Buna bir de Türkiye’deki politik ortamdan dolayı Avrupa’ya kalıcı olarak gitme arzusu artan Türk vatandaşlarının da bizim için yaratması muhtemel sorunları da eklerseniz, niye eskisine oranla daha zor vize verildiğini de anlarsınız.

Vize sorunu yaşayan Türk vatandaşları bunun nedenini bize değil, Türk hükümetine sormalı.”

Fatih Altaylı’nın yazısının tamamını okumak istiyorsanız buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kaynak : https://fatihaltayli.com.tr/kose-yazisi/2023/06/09/bize-ne-cok-yalan-soylediniz
40
25
10
1
1
Emoji İle Tepki Ver
40
25
10
1
1