Sevdiğiniz Oyunlar, Kariyer Beklentinizi Gösteriyor: İşte “Oyun” Deyip Geçmemek Gerektiğini Gösteren Araştırma

5
4
2
0
0
Video oyunlar ile kariyer beklentisi arasında bir bağ olduğu ortaya çıktı. 16 bini aşkın katılımcı ile yapılan araştırma, mesleklere göre beğenilen oyunlarda da farklılıklar olduğunu gözler önüne serdi.

Kimileri için hayatın ayrılmaz bir parçası olarak kabul gören kimileri içinse vakit kaybından başka bir şey olmayan video oyunlarla ilgili bir araştırma yapıldı. Surrey Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı ile Game Academy isimli şirket tarafından yapılan araştırma, video oyunların dikkat çekici bir etkisinin olduğunu gözler önüne serdi. Oyuncuların oynadıkları oyun türü, nasıl bir kariyer beklentisi içinde olduklarının net bir göstergesiydi.

Video oyunlar ile kariyer beklentisi arasında nasıl bir bağ olduğu, bugüne kadar bilinen ve önemsenen bir şey değildi. Ancak yapılan yeni araştırma, bunun önemli bir husus olduğunu gözler önüne serdi. Gelin hep birlikte 16 bin 33 katılımcıyla gerçekleştirilen bu araştırmanın sonuçlarına yakından bakalım.

Araştırma, Steam'de en çok oynanan 800 oyun üzerinden gerçekleştirildi

Steam

Bilim insanları, araştırma için dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformu Steam'i kullandılar. En çok oynanan 800 oyun üzerinden hareket eden uzmanlar, şu çarpıcı sonuçlara ulaştılar:

  • BT uzmanları ile BT mühendisleri, daha çok bulmaca ve platform oyunlarına yöneldiler.
  • Yöneticilerin tercihi ise RPG türündeki oyunlar oldu.
  • Diğer mühendisler ise strateji türünü tercih ettiler.
  • Kadınlar tek oyunculu oyunları daha fazla tercih ettiler.
  • Erkeklerin favorisi ise nişancı oyunları oldu.

"İşveren için çok önemli!"

Video oyun araştırma

Araştırmanın baş yazarı olarak süreci yürüten Dr. Anna-Stiina Wallinheimo, yapılan araştırmanın işveren için çok önemli olduğunu söyledi. Video oyunların insanlara sosyal beceriler kazandırdığından bahseden Wallinheimo, işe alım süreçlerinde önemsenmiyor olsa da video oyunlar sayesinde sosyal beceri de kazanmış olan adayların çok daha faydalı olabileceklerini ifade etti. 

"Üniversiteler, kariyer gelişiminde oyunlara yönelsin"

üniversite

Çalışmanın ortak yazarları arasında yer alan Dr. Anesa Hosein de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hosein'e göre üniversite gibi eğitim kurumları, öğrencilere kariyer gelişimi eğitimleri verirken video oyunlara başvurmalılar. Ancak Anesa Hosein, bunun nasıl olabileceğine dair herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Kaynak : https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/10468781221137361
5
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
4
2
0
0