2.500 Yıllık Viking Kakası Sayesinde Bugün Bile Vücudumuzda Bulunan Parazitler Hakkında Keşif Yapıldı

8
2
2
2
1
Bilim insanları, 2.500 yıl önce kullanılan Viking tuvaletlerindeki dışkılardan aldıkları örneklerde bir parazit hakkında önemli bilgilere ulaştı. Parazitin 55 bin yıldan beri insanlarla birlikte yaşadığı keşfedilirken, DNA'sı da nasıl bu kadar uzun süredir varlıklarını sürdürdüklerini gösterdi.

İnsan ırkının geçmişi hakkında araştırmalar sürerken, bir yandan da vücudumuzda bulunan canlılar hakkındaki çalışmalar da devam ediyor. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaysa yüzlerce yıl önce vücudumuzda yaşayan bir parazit hakkında önemli bilgiler sundu. Üstelik bu bilgiler, Vikinglerin kullandıkları tuvaletler sayesinde ortaya çıktı.

Vikinglerin bundan 2.500 yıl kadar önce kullandıkları tuvaletleri inceleme altına alan bilim insanları, vücudumuzda yaşadığı bilinen en eski parazitlerden biri hakkında önemli ipuçları sundu. Söz konusu parazit, günümüzde halen görülmekte olan kamçılı kurt (Trichuris trichiura) idi.

Parazit, 55 bin yıldır insanlarla birlikte yaşıyor:

kamçılı kurt

Parazitik solucan türü olan bu canlı, günümüzde pek çok insanda trikuriyaz enfeksiyonuna yol açmaya devam ediyor. Bilim insanları, yaptıkları inceleme sonucunda ciddi etkilere yol açabilen bu türün insanlarla en az 55 bin yılı aşkın süredir yaşadığını keşfetti. Bu keşif, Vikinglerin dışkısında bulunan bu kurtların yumurtaları sayesinde mümkün oldu.

Kamçılı kurt yumurtaları, insan dışkısına geçerek toprakta kalıyor ve bölgedeki suyun tüketilmesiyle insanların sistemine giriş yapabiliyor. Ortalama bir yıl yaşayabilen bir dişi kamçılı kurt, günde 20 bin kadar yumurta bırakabiliyor. Dolayısıyla bu yumurtalardan her yıl yüz binlercesi sadece bir dişi sayesinde doğaya salınabiliyor.

kamçılı kurt

Öte yandan yumurtalar, toprakta bulunduklarında sahip oldukları dayanıklılık sayesinde çok uzun yıllar boyunca hayatta kalabiliyor. Topraktaki fosil insan dışkılarından alınan yumurtalar, dayanıklılıkları sayesinde DNA yapılarını da aynı şekilde koruyabilmişti. Çalışma kapsamında toplam 17 yumurta mikroskop altında incelendi.

Elde edilen sonuçlar, bir yandan da parazitlerin insan vücudunun zıttına değil, vücutla birlikte yaşamak için yeni yollar adapte ettiğini gösterdi. Bu sayede parazitler, insan vücudu tarafından tespit edilmiyor ve daha uzun yaşayıp üreyerek olabildiğince fazla kişiye bulaşabiliyordu. 

Söz konusu parazit, günümüzde şehirler gibi endüstrileşmiş bölgelerde oldukça nadir görülüyor. Fakat parazit, özellikle fakir bölgelerde yayılmaya devam ediyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/viking-poop-helps-scientists-reconstruct-genome-of-ancient-human-parasite
8
2
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
8
2
2
2
1