Rekabet Kurumu'undan Meta'ya Tarihi Para Cezası (Meta'dan İlk Açıklama Geldi)

44
8
5
1
0
Sosyal Medya Yasası ile birlikte global sosyal ağ sağlayıcılarına yapılan "verileri Türkiye'de bulundurma" çağrısının yarattığı tartışmalar devam ederken; dünyanın en büyük sosyal medya şirketi Meta'ya Rekabet Kurumu'ndan ceza kesildi.

WhatsApp, Instagram ve Facebook'un sahibi Meta; sahip olduğu bu 3 uygulama ile Türkiye'deki kullanıcılardan topladığı verileri birleştirip pazarlama faaliyetlerinde bulunduğu, bu yolla rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı gerekçesi ile 346,7 milyon TL'lik para cezasına çarptırıldı.

Rekabet Kurumu tarafından 11 Ocak 2021 tarihinde başlatılan soruşturma sebebi, Meta'nın Türkiye ve tüm dünyada uyguladığı WhatsApp veri politikasının infial yaratmasıydı. Bu veri politikasına göre WhatsApp ile toplanan kullanıcı verileri pazarlama faaliyetlerinde kullanılabilecekti. Soruştuma kapsamında Meta yetkilileri, 11 Ekim 2022'de sözlü ifade vermişlerdi.,

Meta: Rekabet Kurumu'nun tespitlerine katılmıyoruz

Söz konusu cezanın açıklanması üzerine Meta'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Söz konusu açıklamada, "Rekabet Kurumu'nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz." ifadeleri kullanıldı.

Meta Ocak 2022'de 'Baskı olursa temsilciyi geri çekeriz' demişti: Peki bu ne demek?

meta

Ekim 2022'de yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası'ndan yaklaşık 2 yıl kadar önce; global sosyal medya şirketlerini 'sosyal ağ sağlayıcı' olarak tanımlayan 9 maddelik bir düzenleme yürürlüğe girmiş ve şirketlerin üzerindeki denetimler artırılmıştı. Bu düzenlemeyle birlikte şirketlere Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş, 1 yıl içerisinde Türkiye'de faaliyet gösteren tüm şirketler temsilci atamalarını gerçekleştirilmişti. 

İşte Meta yetkililerinin geçtiğimiz Ocak ayında TBMM kürsüsünden yaptıkları 'baskılar artarsa geri çekeriz' uyarısı 2 yıl önceki bu düzenlemeye dayanıyor. Düzenleme ile birlikte Türkiye'deki yasal hususlara uymayan; yani temsilci atamayan ya da Sosyal Medya Yasası uyarınca gereksinimleri karşılamayan şirketlere para ve reklam engelleme cezalarının yanı sıra %90'a kadar bant genişliğini daraltma, yani hız düşürme cezası verilebiliyor.

Meta'nın bu açıklaması sonrası soruşturmanın para cezası ile sonuçlanması; yeni yasa sebebiyle ufukta görünen reklam engelleme ve bant genişliği daraltma cezaları öncesinde yapılan, şirketlerin her an Türkiye'den çekilebileceğini gösteren bir tehdit. Meta gibi global şirketler, Türkiye'deki girişimcilik, reklam ve iletişim sektörlerinin bel kemiği olan mecraları hizmete sunuyor. Çekilmeleri durumunda sadece kullanıcılar değil, pek çok sektörün şu an için hesaplamanın zor olduğu miktarlarda zarar etmesi bekleniyor. 

Rekabet Kurumu'nun kararına buradan ulaşabilirsiniz.

44
8
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
44
8
5
1
0