Windows 10'a HTTPS-Üzerinden-DNS Desteği Geliyor

17
3
2
2
0
ABD’li yazılım devi Microsoft, kısa zaman sonra kullanıcılara daha fazla gizlilik sağlamak için HTTPS üzerinden DNS protokolünün Windows DNS istemcisine entegre edileceğini duyurdu.

Google tarafından hayata geçirilen ve geçtiğimiz ekim ayında bir internet standardı olarak önerilen DNS-over-HTTPS (DoH), alan adlarını düz metin olarak kodlamadığı için internet trafiğinin izlenmesini daha da zorlaştırıyor. Bu yılın sonuna kadar hem Google Chrome hem de Mozilla Firefox platformunda desteklenmesi beklenen DoH, Windows 10’da da kendine yer bulmaya hazırlanıyor. 

Kullanıcılara her zaman daha güvenli bir hizmet vermeyi amaçladıklarını söyleyen Microsoft, Windows DNS istemcisine HTTPS üzerinden DNS protokolünü getireceğini açıkladı. ABD’li yazılım devi, Windows'ta yapılandırılan DNS sunucusunda herhangi bir değişiklik yapmayacak. Microsoft, bunun yerine bir DNS sunucusunun DoH’u desteklemesinin yeterli olacağını söylüyor. 

DNS over HTTPS windows 10

Öte yandan şirket, Windows kullanıcılarının DoH etkinleştirildikten sonra standart DNS'ye geri dönmeleri için onay vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca kullanıcılar onay vermediği takdirde HTTPS üzerinden DNS protokolü de devreye girmeyecek. DoH, ilk olarak Windows Insider programının bir parçası olarak yayımlanan Windows ön izlemelerinde uygulanacak. Daha sonra, 2020 ilkbaharındaki 20H1 Windows 10 özellik güncellemesinin bir parçası olarak kullanıcılara sunulacak. 

Dünyanın en büyük siber güvenlik eğitim organizasyonlarından biri olan SANS Enstitüsü, geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir raporda, şifrelenmiş DNS yönteminin meşru nedenlerle yasaklanan çocuk istismarı ve terör gibi yasadışı içeriklere sahip web sitelerine erişmeyi kolaylaştırabileceğini ifade etmişti. İngiliz güvenlik ve istihbarat kurumu GCHQ ise DoH’un polis soruşturmasını engelleyebileceğini ve kötü niyetli kişilere internet gözetim sistemlerini atlamanın bir yolunu sunabileceğini iddia ediyor. 

Kaynak : https://news.softpedia.com/news/windows-10-to-feature-dns-over-https-528214.shtml
17
3
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
2
2
0