Windows 10 Satın Alırken Hangi Sürümü Tercih Etmelisiniz?

34
10
4
1
1
Teknoloji dünyasının en çok kullanılan üç işletim sisteminde başı çeken Windows 10, kullanıcıların iş alanlarına, kullanım yönelimlerine ve benzeri tercihlerine göre birçok farklı sürüm sunuyor. Windows 10 satın alırken bu farklı sürümler bazen kullanıcıların kafasını karıştırabiliyor. Bu içeriğimizde Microsoft’un sunduğu farklı Windows 10 sürümlerine yakından bakıyoruz.

Sorunsuz ve akıcı bir kullanıcı deneyimi için Windows 10 sürümlerini yasal yollardan satın almak her zaman en doğru seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Fakat Windows 10'un sahip olduğu çok sayıdaki sürümler, bazen kullanıcılara Windows 10 satın alma sırasında zor anlar yaşatabiliyor. Windows 10'un satın alabileceğiniz gündelik kişisel kullanıma yönelik, profesyonal kullanıma ve iş hayatına yönelik çeşitli versiyonları bulunuyor.

Tıpkı Windows’un daha önceki versiyonları gibi Windows 10’da da oldukça zengin sayıda sürüm seçeneği bulunuyor. Ayrıca Windows'un yeni sürümü Windows 10X'in de bu yılın ikinci yarısında piyasaya çıkacağı öngörülüyor. Bu farklı sürümler de kullanıcılara farklı alanlara yönelik deneyimler sunmayı amaçlıyor. Gelin Windows 10 satın alırken hangi sürümleri tercih edebilirsiniz yakından bakalım.

32 bit ve 64 bit Windows 10 arasındaki seçimi nasıl yapmalısınız?

windows 10 satın al

Hangi Windows 10 sürümünü tercih edeceğinize karar vermeden önce bilgisayarınızın donanımlarına göre 32 bit veya 64 bit arasında bir seçim yapmanız gerekiyor. Bit seçiminde ise ana belirleyici sisteminizde kullandığınız işlemci oluyor. Basitçe açıklamak gerekirse Windows 32 bit sürümünü daha eski işlemciler, Windows 64 bit sürümünü ise çok eski olmayan ve yeni işlemciler için sunuyor.

Temel olarak bilgisayarınız veya işlemciniz 2007 yılında ve sonrasında üretilmişse çok yüksek ihtimalle 64 bit bir Windows sürümü tercih edebilirsiniz. Windows 64 bit sürümler, işlemcinizin daha hızlı ve kararlı çalışmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca 64 bit sürümler, sorunsuz bir şekilde 32 bit yazılımları da çalıştırabiliyor. Bilgisayarınızın hangi bit tabanlı bir işlemciye sahip olduğunu öğrenmek için ise Başlat menüsüne sağ tık yapıp “Sistem” seçeneğine tıklamanız yeterli.

Windows 10 satın alırken seçebileceğiniz sürümler:

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro
  • Windows 10 Pro for Workstations

Windows 10 Home

windows 10 satın al

Windows 10 Home sürümü, aşina olduğu rahat ve keyifli Windows deneyimini yaşamak isteyen kullanıcılar için birebir. Özellikle çok fazla güvenlik, veri koruma ve iş bilgilerini saklama konusunda kaygısı olmayan kullanıcılar için olan bu sürüm, bilgisayarlarda en çok kullanılan ve en basit Windows 10 sürümü.

Oyuncular için de kolaylıklar içeren Windows 10 Home, Xbox üyeliğinizi bilgisayar üzerinden tam olarak kontrol etmenize izin veriyor, eğer bir Xbox One sahibiyseniz oyunlarınızı Windows 10 Home sürümlü bilgisayarınız üzerinden de oynayabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra sadece bir kere satın alıp ömür boyu sahip olduğunuz Windows 10 Home, Takvim, Mail, Haritalar, Filmler & TV ve Fotoğraflar gibi birçok yaygın uygulamayı da kullanıcılara sunuyor. Windows 10 Home ise şu an Microsoft tarafından 1.299,00 Türk lirasına satılıyor.

Windows 10 Pro

windows 10 satın al

Eğer küçük çaplı bir geliştiriciyseniz veya bir işletmeniz varsa Windows 10 Pro gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir Windows sürümü. Windows 10 Home’un sunduğu bütün temel özelliklere sahip olduğunuz bu sürümde ekstradan Hyper-V gibi üçüncü parti bir yazılıma ihtiyaç duymadan bilgisayarınızda sanal makine kurmanıza olanak sağlayacak özellikleri de edinebiliyorsunuz.

Windows 10 Pro, profesyonel kullanım için özel tasarlanmış bir sürüm ve bu doğrultuda; Device Guard, Secure Boot ve benzeri bazı özel güvenlik uygulamaları içeriyor. Ayrıca Windows 10 Pro BitLocker özelliği ile sürücülerinizi özel bir yöntemle şifrelemenize de olanak sağlıyor.

Sadece bir kere para ödeyerek sahip olduğunuz Windows 10 Pro ise Microsoft tarafından 1.899,00 Türk lirasına satılıyor. Eğer verilerinizin güvenliği ve sisteminizin sağlığı sizin için ön plandaysa, Windows 10 Home sürümünün üzerine 600 lira daha ödeyerek Windows 10 Pro sürümüne sahip olmak en güvenli seçenek olacaktır.

Windows 10 Pro for Workstations

windows 10 satın al

Windows’un tamamen iş odaklı ve iş bilgisayarları için geliştirilmiş bu sürümü, Windows 10 Pro’nun sunduğu tüm özellikleri içeriyor. Windows 10 Pro for Workstations, iş istasyonu sistemlerde mümkün olan en fazla hızı sağlayan depolama türü kalıcı bellek olan cihazları destekliyor. Kalıcı bellek (Mass Storage) sayesinde bilgisayarınız kapalı olsa bile verilerinize erişebilirsiniz.

RDMA (Doğrudan Uzak Bellek Erişimi) teknolojisini de destekleyen bu sürüm ile beraber RDMA özellikli ağ bağdaştırıcıları kullanılıyor ve çok düşük gecikmeli ağ istekleri sağlanıyor. Bu sayede işlemcinize binen yük de büyük ölçüde azaltılıyor.

En güncel ve güçlü iş istasyonları için tasarlanmış Windows 10 Pro for Workstation, 4 adete kadar işlemciyi ve 6 TB’a kadar depolama alanını sistemlerinizde destekleyebiliyor. Windows 10 Pro for Workstations Microsoft tarafından 2.799,00 Türk lirasına satılıyor.

Diğer Windows 10 sürümleri:

  • Windows 10 Enterprise
  • Windows 10 Education
  • Windows 10 S

Windows 10 Enterprise

windows 10 satın al

Özel olarak büyük işletmeler için tasarlanan Windows 10 Enterprise, sadece Windows 10 Pro sürümünden yükseltebileceğiniz bir sürüm olarak karşımıza çıkıyor. Windows’un iş için yaptığı güncellemelere sahip olan bu sürümde, Long Term Servicing Branch güncellemelerine de sahip olabiliyorsunuz.

Windows 10 Enterprise E3 ve E5 olmak üzere iki farklı seçenekte tercih edilebilir. E3 versiyonu tüm Windows 10 Pro özelliklerine sahip bir şekilde gelirken, ayrıca ağ sahiplerinin çalışılanların masaüstünü düzenlemesine yarayan Microsoft Masaüstü Optimizasyon Paketi ile birlikte geliyor. E5 versiyonu ise tüm bu özelliklere ek olarak Windows Defender’ın prosefyonel versiyonu Windows Defender Gelişmiş Tehdit Koruması ile birlikte geliyor.

Windows 10 Enterprise sürümüne sahip olmak için öncelikle Windows 10 Pro satın almanız, ardından lisans ücretlerini ödeyerek işletim sisteminizi Windows 10 Enterprise sürümüne yükseltmeniz gerekiyor.

Windows 10 Education

windows 10 satın al

Windows 10 Education, temel olarak güvenlik ve aldığı güncellemeler yönünden Windows 10 Enterprise sürümüne oldukça benziyor. Fakat Windows 10 Education, iş yerleri yerine okullar için tasarlanmış ve öğrenciler, öğretmenler ve eğitim yöneticileri için gerekli araçları sağlamaya odaklanıyor.

Windows 10 Education, sadece akademik lisanslama yöntemiyle elde edilebiliyor ve Windows 10 Enterprise sürümünün aksine Education Windows 10 Home’dan da yükseltilebiliyor.

Windows 10 S

windows 10 satın al

Tam bir sürüm olarak adlandıramayacağımız Windows 10 S, bir sürümden daha çok bir Windows modu gibi çalışıyor. Güvenliği ve performansı arttırmak için sadece Microsoft Store’dan indirilen uygulamalara izin veren ve internete sadece Edge üzerinden erişebildiğiniz Windows 10 S, size istediğiniz zaman normal Windows 10 sürümünüze geçiş yapma hakkı da tanıyor.

Windows 10 satın alma sırasında tercih edebileceğiniz Windows 10 sürümlerini incelediğimiz içeriğimizin sonuna geldik. Her ne kadar şu an yaygın olarak çeşitli sitelerden Windows 10 ürün anahtarı satın almak yaygın olsa da Microsoft yetkilileri bu işlemlerin yasal olmadığının ve kullanıcılara çeşitli problemler yaşatabileceğinin altını çiziyor.

Peki bir Windows 10 sürümü edindiniz, Windows 10’u bilgisayarınıza nasıl kurabileceğinizi merak ediyorsanız kurulum işlemlerine buradan ulaşabilirsiniz. Sizler Windows 10 sürümleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

34
10
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
34
10
4
1
1