Gelecekte Mahkeme Kararlarında Yapay Zekalar Etkili Olacak

1
0
0
0
0
İnsan hakları konusunda doğru kararlar verebilen yapay zeka geliştirildi.

İnsan hakları davalarında doğru kararlar verebilen bir yapay zeka sistemi üretildi. Araştırmacılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 3,6 ve 8 nolu sözleşmelerine 584 davayı yapay zekaya iletti ve hangilerinde insan hakları ihlali bulunduğunu sordu. Makine öğrenmesi algoritmalarını kullanan yapay zekalı hakim, kararları %79 oranında doğru verdi.

Pensilvanya Üniversitesi, Londra Üniversitesi ve Sheffield Üniversitesi’nin ortak çalışmaları ile geliştirlen bu yapay zeka, hukuk firmalarına hangi insan hakları davalarını alacakları konusunda yardım etmeyi hedefliyor.

Çalışmayı yürüten ekibin başındaki kişi Dr. Nikolas Aletras diyor ki: “Bir gün tüm yargıçlar, avukatlar ve savcılar yapay zeka olsun demiyoruz, fakat şu bir gerçek; davalarda yardımcı olabilirler”.

Bu yapay zeka sistemi, metinlerdeki örüntülere, kombinasyonlara bakıyor ve buradan hareketle bir sonuç çıkarıyor. Ekip üyelerinden Dr. Vasileios Lampos ise; “İlk defa metin işleme kullanılarak karar verme sürecine hazırlanılıyor” diyor ve ekliyor “Böyle bir aracın etkinliğini arttırmak için mahkemelerden daha çok talep olması gerek, fakat bunun için daha çok yönetmelik test etmeli ve ne kadar doğru karar verdiğine bakmalıyız”. Araştırma PeerJ Computer Science dergisinde yayınlandı.

Kaynak : http://www.mirror.co.uk/tech/artificially-intelligent-judge-could-help-9114133
1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0