Yapay Zekanın Ürettiği, Gerçekte Hiç Olmayan 100 Bin İnsan Yüzü Paylaşıldı

45
5
4
2
1
Yapay zeka her geçen gün daha gerçekçi sahte görüntüler oluşturabiliyor. Şimdi bir firma, tamamen sahte görsellerden oluşan 100 bin fotoğrafı ücretsiz olarak insanların beğenisine sundu. Tek istedikleri ise kullanılacakları bir yer bulunması.

Yapay zekanın olmayan insanları gerçekmiş gibi gösterebildiğini biliyoruz. Bu sahte insan görüntüleri ilk başta çok bariz belli olsa da şu anda durum daha farklı. Zira oluşturulan bazı yüzler inanılmaz derecede gerçekçi.

Yapay zekanın olmayan insan yüzü oluşturma konusundaki becerisini sergilediği bir başka proje ise Icons8’in çalışmaları. Icons8, 100 bin portre fotoğrafı ücretsiz olarak sergiliyor. Altında ‘generated photos’ yazan bir link içeren görselleri kullanmak tamamen ücretsiz. 

Projenin ürün tasarımcısı olarak Konstantin Zhabinskiy görünüyor. Zhabinskiy, projenin henüz geliştirme aşamasında olduğunu ve bazı yüzlerin yanlış durduğunu söylüyor. Örneğin bir modelin alnında çok alakasız bir yara izi bulunuyor. Yine de farklı cinsiyet, yaş ve etnik kökenlerden yüzler oluşturabilmesi, yapay zekayı değerli kılıyor. 

sahte yüzsahte yüz

Zhabinskiy, yapay zekanın internetten elde edilen görselleri değil kendi çektikleri görüntüleri kullanarak eğitildiğini belirtti. Böyle bir yaklaşımın binlerce saatlik çalışma gerektirdiğini söyleyen sanatçı, ortaya çıkan ürünün tüm bu sıkıntılara değdiğini söylüyor. 

Teknolojinin sahtecilik ve dolandırıcılık için kullanılabilme ihtimali her zaman için insanların dikkatini çeken bir konu. Icons8 ekibi her ne kadar bunu ücretsiz bir araç olarak sunmuş olsa da gerçekçi olan yüzler, kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. 

Aşağıdaki videoda yüz örneklerini görebilirsiniz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/9/20/20875362/100000-fake-ai-photos-stock-photography-royalty-free
45
5
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
45
5
4
2
1