Var Olmayan Yüzleri Hayal Eden Yapay Zeka İstanbul’a Geldi

23
2
2
2
0
Modern sanat fuarı Contemporary İstanbul’da dijital eserlerin yer aldığı Plugin bölümünde, dijital insan yüzlerini gösteren bir eser bulunuyor. Under1Minute adlı yapay zeka kullanarak şekil değiştiren bu heykel, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Contemporary İstanbul (CI) bu yıl 14’üncü defa düzenleniyor. Etkinlikte dünyanın önde gelen sanatçıları, galerileri, kurum ve kuruluşları ile sanatseverler bir araya geliyor. 

Çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği fuarın Plugin Yeni Medya adlı bölümünde de yeni medya, tasarım ve biyo-sanat örnekleri yer alıyor. Bu yıl yedinci defa düzenlenen bölümde yer alan Under1Minute adlı eser ise büyük ilgi topluyor. 

“Görsel sanatlar dijitalleşiyor”

görsel sanatlar

Eseri ortaya çıkaran sanatçılar Hakan Yılmaz ve Mehmet Ünal, eserin detaylarını anlattı. 

Dijital sanatların giderek yaygınlaştığını söyleyen dijital sanatçı ve yönetmen Hakan Yılmaz, "Görsel sanatlar dijitalleşeli yaklaşık 10 yıl kadar oldu. Resmin artık yeni nesilleri var ama plastik sanatlar, heykel gibi gravür gibi üç boyutlu sanatlar dijitalleşmemişti. Buna en yakın olarak 3 boyutlu yazıcı vardı fakat o da yeterli değildi. Dolayısıyla biz bu eseri bu ihtiyaç dolayısıyla yaptık." ifadesini kullandı. 

Genç sanatçı eserlerinin tarihte iz bırakabileceğine inandığını söylerken, yapay zeka aracılığıyla daha önce var olmamış insanların yüzlerini gösterebildiklerini belirtti. Bu LED heykel için 6 ay çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, içine fotoğrafı konulan kişinin heykeline dönüşen eserde gerçek yüzler kullanmak istemediklerini söyledi. 

Eserin gördüğü ilgi üzerine de açıklama yapan Yılmaz, "Bu konuda biz de çok şaşkınız. Burada süper bir kalabalık var, çok tatlı insanlar var. Benim anladığım kadarıyla daha çok sosyal medyada yankı buldu eser. Böylece hem önemli sanat severler hem de önemli bloggerlar paylaştı ve bir ilgi oldu." dedi. 

Yılmaz ayrıca Ali Koç’un heykeli görmek için özel ziyarette bulunmasının ve görsellerden birini rahmetli ağabeyi Mustafa Koç’a benzetmesinin kendisini çok heyecanlandırdığını söyledi. 

100 kadar bilgisayara 50 bin insan suratı öğretildi

yapay zeka

Yazılım geliştirme uzmanı olan Mehmet Ünal, uzun süredir yeni medya sanatlarıyla ilgilendiğini belirtti. 2017’de ilk projeleri üzerinde çalışmaya başladıklarını söyleyen Ünal, 100 kadar bilgisayara 50 bin insan suratı öğrettiklerini söyledi. Bu görseller, bir algoritmayla düzenleniyor. Ünal, “Bu algoritma aslında bir tür rüya görüyor. Bizim öğrettiğimiz insan yüzlerinden yeni insanlar hayal ediyor." dedi. 

Ünal, ses kısmı hakkında da açıklama yaparken  "O kısmında da bu sefer bizim ürettiğimiz sesleri dinleyip, benim yaptığım bestelerden öğrenip müzik yapabiliyor. Ses ve müzik tarafında da bu şekilde çalışıyoruz. Buradaki eserde de bunların birkaçının birlikteliğini görüyorsunuz aslında." dedi.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/hic-var-olmamis-insan-yuzlerini-hayal-eden-yapay-zeka,ykBRhYTBqkiGdKHlgNm6ug
23
2
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
23
2
2
2
0