Yardım Çığlığından Afetzedelerin Yerini Tespit Edebilen Drone Geliştirildi

14
2
0
0
0
Almanya’da bilim insanları, afetzedelerin yardım çığlıklarından yerlerini bulup onlara daha hızlı bir şekilde yardım edebilecek teknoloji geliştirdi. Bu teknolojinin drone'lara entegre edilmesi planlanıyor.

Superman'in havaya yükselip kilometrelerce öteden yardım çığlığını duyduğu ve yardıma yetiştiği sahneyi hepimiz biliyoruzdur. Saniyeler içinde sesin nereden geldiğini bulup yardıma koşan Superman'in bu yeteneği kulağa imkânsız gibi gelse de Almanya’da bir grup araştırmacı bu özelliği bir drone’a aktarmayı başardı.

Kulağa her ne kadar çılgınca gelse de bu drone, yardım çığlığı atan insanların seslerinden nerede olduklarını anlayıp onların bulundukları konumu yetkililere bildirebiliyor.

Potansiyeli olan bir proje

Arama kurtarma drone'u

Almanya’daki Fraunhofer FKIE araştırma tesislerinde geliştirilen bu drone, aslında standart bir drone’un biraz değiştirilmiş hali. Araştırmalarında DJI Matrice M600 drone’u kullanan ekip, drone’un üzerine mikrofonlar yerleştirdi ve sesleri algılayıp takip edebilmesi için bir algoritma geliştirdi. Bu teknolojiyi geliştiren ekibin açıklamasına göre İHA’lar dahil olmak üzere 1 kilogram ağırlık taşıyabilen her araca bu arama ve kurtarma teknolojisi entegre edilebilir.

Proje ekibinden Macarena Varela açıklamasında, Doğal afetler ve felaketler durumunda hayat kurtarabilecek bir teknoloji geliştiriyoruzdedi.

Her dakika çok önemli

Arama kurtarma drone'u

Varela açıklamasında, depremler gibi doğal afetler olduğunda afetzedeler için geçen her dakikanın çok önemli olduğunu belirtti. Bu teknoloji sayesinde drone’un çevikliği kullanılarak sesin nereden geldiği tespit edilebilir ve arama kurtarma ekipleri hızlı bir şekilde doğru noktaya yönlendirilebilir. Böylece çok daha kısa sürede çok daha fazla insanın hayatının kurtarılması hedefleniyor.

Şu anda halen çığlık seslerini diğer seslerden ayıracak yazılım üzerinde çalıştıklarını belirten Varela, “Yıllar boyunca farklı sesleri filtrelemek üzerine çalışmalar yaptık. Yakın zamanda çok gürültülü helikopter sesi filtrelemeyi başardık. Bu sayede felaketler nerede ve nasıl olursa olsun bu teknoloji sayesinde insanlara yardım edebileceğiz dedi.

Şu anda halen projeyi geliştirdiklerini ve daha kat edecek yolları olduğunu belirten Varela, asıl hedeflerinin tamamen otonom bir şekilde çalışan sese duyarlı kurtarma drone’u olduğunu belirtti.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/features/scream-scanning-search-and-rescue-drone/
14
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
0
0
0