Deprem Nedeniyle Yatırım ve Emeklilik Fonları İşlemleri Durdurdu

4
4
0
0
0
Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) işlemleri ile Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Türkiye'nin bir numaralı gündemi olan Kahramanmaraş depremlerine paralel gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) önemli bir açıklama geldi. Yetkililer, yatırım ve emeklilik fon alım satımlarının durdurulduğunu açıkladılar.

SPK'nın açıklamasına baktığımızda, alınan kararın Borsa İstanbul'un kapatılmasına paralel olduğunu görüyoruz. Açıklamaya göre Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) işlemleri ile Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS), Borsa İstanbul açılana dek kapalı kalacak.

SPK tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

SPK

"Borçlanma araçları şemsiye fonu, para piyasası şemsiye fonu, garantili/koruma amaçlı şemsiye fonu, kıymetli madenler şemsiye fonuna bağlı olarak ihraç edilen fonlar, unvanında Döviz, para piyasası ve kısa vadeli ibareleri yer alan serbest fonlar ile unvanında yabancı ibaresi yer alan fonlar, katılım şemsiye fonuna bağlı fonlardan unvanında belirli bir varlık grubu (kira sertifikası, altın, kıymetli madenler, para piyasası) geçen fonlar dışındaki fonların birim pay değeri hesaplamamaları ve katılma payı alım satımını durdurmaları uygun bulunmuştur. Bu kapsamda, söz konusu fonların TEFAS işlemleri de durdurulmuştur.

Pay alım/satım işlemleri durdurulan yatırım fonu ve emeklilik yatırım fonları için değerleme tarihi 8 Şubat olan pay alım/satım talimatlarının gerçekleştirilmesinde değerleme tarihi olarak pay piyasasının açıldığı ilk gün dikkate alınacaktır."

Peki TEFAS ve BEFAS nedir?

TEFAS

Yatırım yapmanın yöntemlerinden bir tanesi de fon alıp satmak. Hisse alıp satmaya benzeyen sistem, önceki yıllarda ciddi kısıtlamalara sahipti. Fon almak isteyen bir vatandaş, sadece çalıştığı bankanın fonlarını alabilirdi. Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), internet aracılığıyla fon alım satımlarını mümkün kıldı. Böylece yatırımcı, çalışmadığı bankalarda satılan fonlara da rahatlıkla ulaşabildi. 

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından yönetilen Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS) ise emeklilik yatırım fonu paylarının alınıp satılmasına imkan tanıyan bir platform. Bireysel emeklilik sistemlerini kendileri yöneten vatandaşlar, BEFAS aracılığı ile fon alım satımları yapabiliyorlar.

Kaynak : https://www.bloomberght.com/yatirim-ve-emeklilik-fonlari-islemleri-durduruldu-2325025
4
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
0
0
0