Yeni Bir Yöntemle Tüp Bebeğin Cinsiyetini Belirlemek Gerçek Olabilir

23
7
6
2
1
Bir araştırma ekibi, yeni bir yöntemle birlikte spermdeki X ve Y kromozomlarını ayırabiliyor. Bu sayede doğacak olan bebeğin cinsiyeti daha önceden belirlenebiliyor. Yeni yöntemi bulan uzmanlar, gerekli gelişmelerin tamamlanması durumunda yöntemin insanlar üzerinde de kullanılabileceğini ifade ediyor.

Japonya'daki araştırmacılar, fare spermlerindeki XY kromozomlarını X ve Y olarak ayrıştırdı. Bu da yapay dölleme sırasında çocuğun hangi cinsiyetle doğabileceğine insanların karar verebileceği anlamına geliyor.

Araştırmacılar, bu araştırmayı X ve Y kromozomunu taşıyan spermler arasındaki farklılıkları araştırırken yaptıklarından bahsetti. Araştırmanın eş yazarlarından ve Hiroşima Üniversitesi'nden Masayuki Shimada, "Bu çalışma, X spermi ve Y spermi arasındaki işlevsel farklılıkları gösteren ilk çalışma" ifadelerini kullandı.

tüp bebek

Bilim insanları, çalışmalarının aynı zamanda tarım konusunda da farklı gelişmeleri beraberinde getireceğini belirtti. Shimada, konuya dair yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Bir süt çiftliğinde süt sadece ineklerden elde edilebildiği için bir ineğin değeri, bir boğadan çok daha fazla. Bir et üretim tesisindeyse boğaların et üretim oranı ineklere göre çok daha verimli."

Benzer ancak pahalı yöntemler mevcut

Şu anda benzer işlemleri yapabilecek teknolojiler olsa dahi bu işlemlerin fazlasıyla pahalı olduğu biliniyor. Araştırmacılar, X ve Y spermlerinin hareketleri incelenerek yapılan bu işlemin nispeten daha ucuz ve daha basit bir işlem olabileceğini düşünüyor.

Çalışma sırasında X kromozomlarının Y kromozomlarına oranla çok daha fazla gen taşıdığını da belirten araştırma ekibi, bulgularını Plos Biology isimli bir dergide paylaştı. Daha fazla gene sahip olan X kromozomları, belirli maddelere bağlanabilen belirli reseptörleri de içerisinde barındıran farklı proteinleri bulunduruyor.

kromozom

Araştırma ekibi, TLR7 ve TLR8 isimli iki adet reseptör üzerine odaklandı. Bu iki reseptör de antiviral ve antitümör ajanları olarak bilinen Resiquimod isimli bir ilaca bağlanmasıyla biliniyor.

Bilim insanları, fare spermlerinin bu maddeyi içeren bir solüsyona koyulduğu zaman bazı spermlerin hızının bastırıldığı gözlemlendi. Solüsyon, aynı zamanda bir test tüpü içerisine yerleştirildiğinde besin bakımından zengin olan katmana doğru yüzen spermlerin oranını da azalttı.

Yöntem, sperme zarar vermiyor

cinsiyet seçimi

Beklendiği üzere Resiquimod isimli maddeye sahip olan solüsyon, X kromozomuna sahip olan spermleri etkiledi ancak ekip, Resiquimod'un spermlere bir zarar vermediğini ya da spermlerin yumurtayı dölleme yeteneklerini engellemediğini belirtti. Yalnızca TLR7 reseptörlerini bağlayan bir ilaçla yapılan deneyde de benzer sonuçlar alındı.

Yukarı çıkan spermler, IVF olarak da bilinen 'tüp bebek' işlemi sırasında kullanıldığı zaman 77 embriyonun 68'i XY kromozomuna sahip bir şekilde geldi. Bu kromozomlardan 30 tanesi farelerin rahmine yerleştirildiğindeyse doğan yavruların %83'ü erkek olarak doğdu.

Shimada, reseptörlerin insan sperminde bulunması durumunda bu işlemin insanlar üzerinde de gerçekleştirilebileceğini belirtti. Ekip bu gelişmenin etik sorunları beraberinde getirebileceğini bilse de bu teknolojinin benzerlerinin bulunduğunu belirtti. Tüp bebek prosedürü sırasında embriyoların cinsiyetlerinin görüntülenebildiğini belirten uzmanlar, ülkelere göre bu cinsiyetin açığa çıkarılmasının yasak olup olmama durumunun farklılık gösterdiğini belirtti.

Kaynak : https://www.theguardian.com/science/2019/aug/13/sperm-separation-method-may-allow-gender-selection-in-ivf
23
7
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
23
7
6
2
1