YÖK, Özel Yetenek Sınavlarının Kaldırılması Kararını Erteledi

38
9
2
1
0
Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı bir kararla 14 programda özel yetenek sınavının kaldırıldığı açıklanmış ve bu programların sadece merkezi yerleştirmeyle öğrenci alacağı belirtilmişti. Gelen tepkiler sonrası kararı gözden geçiren YÖK, bu programlarda özel yetenek sıvanın kaldırılması kararını 1 yıl ertelediğini duyurdu.

15 Ekim günü Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı '14 yüksek öğretim programının özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerinin kapsam dışına çıkartılması' kararı sizlerle paylaşmıştık. Daha sonrasında YÖK'ten bu kararın tam olarak özel yetenek sınavlarının kaldırılması anlamına gelmediği yönünde bir açıklama gelmişti ancak bu bölümlerin artık sadece YKS ile öğrenci alacağı belirtilmişti.

Sosyal medya dâhil birçok platformdan bu karar tepki gösteren kişiler, çabalarının sonucunu almaya başlamış görünüyor çünkü YÖK, bahsi geçen 14 bölümde yetenek sınavının kaldırılması kararını 1 yıl erteledi. Alınan yeni kararla birlikte hem merkezi yerleştirme hem de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bu programlarda 2020 yılında da aynı uygulama devam edecek.

Öğrenci ve velilerin talepleri, kararın alınmasında etkili oldu:

özel yetenek sınavı

YÖK'ün açıklamasına göre Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Grafik Resimleme, Baskı, Grafik Tasarım, Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Rekreasyon, Spor Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Tekstil, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinde özel yetenek sınavları kaldırılacak ve tüm üniversitelerde bu bölümlere alımlar merkezi yerleştirmeyle sağlanacaktı. Daha önce bu bölümler için bazı üniversiteler merkezi yerleştirmeye başvururken bazı üniversitelerse özel yetenek sınavı uyguluyordu. YÖK'ün aldığı karar da üniversiteler arasında değişkenlik gösteren bu durumu standart üzerine oturtmaktı.

Öğrenci ve velilerden bu alanlarda özel yetenek sınavı uygulanması gerektiğini düşünenler, sosyal medya hesaplarından ve diğer platformlardan YÖK'e olan tepkilerini dile getirdiler. Hazırlıklarını geçtiğimiz seneki yönetmeliğe göre yaptıklarını söyleyen öğrenciler, mağdur olmamak için bu yıl kararın uygulanmamasını talep ettiler. Talepleri inceleyen YÖK de kararın 2021 yılından itibaren geçerli olmasına karar verdi.

YÖK'ün erteleme kararına sosyal medyadan gelen tepkiler:

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda karardan memnun görünenler olsa da genel olarak kararın 'eksik' olduğu havası hâkim. Öğrencilerden birçoğu, kararın ertelenmesini değil tamamen iptal edilmesinden yana olduklarını söylüyorlar. Gelin sosyal medyadaki tepkilere bir göz atalım.

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

yetenek sınavı kaldırıldı

14 ayrı programda yetenek sınavlarının yerine merkezi yerleştirmenin getirilmesi kararına gelen sosyal medya tepkileri de bu şekildeydi. Siz de kendi görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Kararın yeniden ele alınıp alınmayacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.bundlehaber.com/detay/e9c1b93c-3486-4729-aa01-51aa1c9562a4?l=1
38
9
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
9
2
1
0