YouTube, Türk Kullanıcıların Pandemi Dönemindeki Video İzleme Alışkanlıklarını Açıkladı

38
3
2
1
0
YouTube, pandemi dönemindeki içerik alışkanlıklarımızı ortaya çıkaran ve Türkiye'deki kullanıcıların alışkanlıklarını da aktaran YouTube Kültür Trendleri Raporu'nu yayınladı.

Dünyanın en büyük video içerik platformu olan YouTube, 'YouTube Kültür Trendleri Raporu'nu yayınladı. Söz konusu rapor, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20’den fazla ülkede son bir buçuk yılımızı adeta esir alan COVID-19 pandemisinin video içerik izleme alışkanlıklarına etkisini ortaya koyuyor. 

YouTube'un kendi Culture&Trends (Kültür ve Trendler) birimi tarafından hazırlanan rapor, 2020-2021 döneminde yükselen yaratıcı trendleri ve bu trendlerin video içeriklerin geleceğini nasıl etkileyeceğini ortaya koyuyor. Rapor, sayısal verilerin yanı sıra 20’den fazla ülkede Ipsos tarafından yapılan anketlere ve endüstri uzmanlarıyla yapılan görüşmelere göre de şekillenmiş durumda.

youtube raporu

YouTube tarafından paylaşılan rapordaki önemli satır başları şu şekilde:

Pandemi döneminden insanlar, birlikte bir şeyler izlemeye daha çok ihtiyaç duydu

  • Geçtiğimiz 12 ayda kullanıcıların yüzde 85'i bir canlı yayın izledi.
  • “Benimle” videoları gibi eşzamanlı içerikler 2020'de toplamda 2 milyardan fazla izlendi.
  • Kullanıcıların yüzde 79’u başkalarıyla birlikte YouTube seyrederken daha derin bağlantılar kurduklarını ifade etti.

Genel ile özel içerik kategorileri arasındaki sınırlar bulanıklaştı

  • İnsanlar, içerik üreticilerinin sahici benlikleriyle var oldukları ve kendileri için önemli olan konular hakkında konuştukları, izleyicilerle daha derin bir bağlantı kurdukları YouTube’da daha çok ilgili içerikler arıyor ve bu içeriklerle daha fazla etkileşim kuruyor.
  • Örneğin bu ilgili formatlar, satrancın yeniden markalaşmasına da yardımcı oldu. Satrançla ilgili içeriklerin izlenmesinde geçen yıl dünya çapında %100'ün üzerinde artış oldu. 
  • Ek olarak, insanların yüzde 82'si ayda en az bir kez bir şeyi nasıl yapacaklarını öğrenmelerine yardımcı olacak videolar izledi. 

YouTube Kültür Trendleri Raporu

'Deneyim' odaklı içerikleri popülerliği arttı

  • ASMR (autonomous sensory meridian response) videoları ilgi çekerken, video podcast'ler (İnsanların yüzde 51’i son 12 ayda en az bir video podcast izledi) ve ses öncelikli ya da oyunlardakine benzer sinematik birinci şahıs videoları gibi diğer duyusal formatlar ortaya çıktı.
  • Örneğin, Minecraft oyunundaki "Dream SMP" (survival multiplayer) sunucusunun videoları, Mayıs 2020'den itibaren 1 milyardan fazla izlenme ile son altı ayın en popüler eğlence fenomeni haline geldi.
  • Video ‘meme’ ve trendlere katılımcı olmak, aynı zamanda popüler ve sürükleyici bir sosyal eğlence biçimi haline gelmiş durumda. Güney Afrika'da başlayan ve İsveç'teki sağlık çalışanları arasında bir hit haline gelerek 600 milyonun üzerinde izlenen Jerusalema challenge gibi dans trendleri büyük ilgi topladı.

Türkiye'nin 'YouTube' alışkanlıkları pandemide nasıl değişti?

  • Türkiye’de görüşülen katılımcıların yüzde 92’si son 12 ayda en az bir canlı yayın izledi.
  • Son 12 ayda online video içeriği izleyenlerin oranı yüzde 92, online video içerik paylaşanların oranı ise yüzde 80.
  • Katılımcıların yüzde 63’ü insanlarla iletişim kurmak için ayda en az bir kez video izliyor.
  • Yüzde 92’si öğretici içeriğe sahip videoları ayda en az bir kez ya da daha fazla sıklıkta izliyor.
  • YouTube içeriğini TV üzerinden ayda en az bir kez başkalarıyla birlikte aynı odada TV üzerinden izleyenlerin oranı yüzde 73.
38
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
38
3
2
1
0