17 Bin Yıllık Puma Dışkısında Tarihin İlk Paraziti Bulundu

14
7
4
1
0
Bilim insanları, 17 bin yıl öncesinden kalan bir puma dışkısı örneğini inceledi. Yapılan incelemede, kayıtlara geçen ilk mide enfeksiyonunun izleri bulundu.

Bilim insanları dünyadaki yaşamın geçmişini araştırmaya devam ediyor. Bu amaçla yapılan çalışmalardan birinde, bilinen ilk parazitik DNA örneği bulundu. Buz devrinde yaşamış olan bir pumanın koprolit haline gelmiş yani fosilleşmiş dışkısında bulunan yumurta örnekleri 17 bin yıl öncesine ait. 

Bahsi geçen parazit örneği bugün de kedi, köpek ve tilkilerin bağırsaklarında yer almaya devam ediyor. 

Mikroskopik yumurtalar, o dönemde bugün Arjantin olarak bildiğimiz bölgede yaşayan bir pumanın dışkısında bulundu. Kalıntıların bugün de var olan Toxascaris leonina adlı yuvarlak solucan türüne ait olduğu belirlendi. 

17 bin yıllık bu parazit insana da bulaşabiliyor

17-bin-yıllık-parazit

Günümüzde daha çok kedi, köpek ve tilkilerde enfeksiyona neden olan bu yuvarlak solucan türü, kirli toprakla temas halinde insana da bulaşabiliyor. Yani evcil hayvanınıza bu parazit bulaştıysa dışkısını temizlerken daha fazla özen göstermeniz gerekiyor. Enfeksiyon kızarıklık, baş ağrısı, boğaz kuruluğu ve ishal şeklinde kendini gösteriyor. 

Buz devrinde dünya üzerinde pek çok muhteşem canlı gezdiği biliniyor. 15 santimlik dişlere sahip kılıç dişli kaplan, dev tembel hayvanlar ve devasa yaban kurtları bu dönemde dünya üzerinde geziyordu. Pumalar, bu daha iri avcılara yem olmuş olabilir. 

Araştırmacılardan Dr. Romina Petrigh, daha önce bulunan örneklerin birkaç bin yıllık olduğunu söylerken, bu örneğin ise çok daha eskiye gittiğini belirtiyor. Araştırmacı ayrıca bu örneğin, insanların bölgeye gidişinden binlerce yıl önce ortaya çıktığını da vurguladı. Araştırmalara göre Güney Amerika’ya insanlar ilk olarak günümüzden 11 bin yıl önce gitti. 

fosil-araştırma-bölgesi

Jeolojide Pleistosen Çağ olarak adlandırılan dönemde Güney Amerika çok daha sulak bir bölgeydi. Bu da bölgeyi hem büyük avcılar hem de onların avlandığı daha küçük türler açısından çok uygun hale getiriyordu. Buz devri sonrası ortaya çıkan kuru, soğuk ve tuzlu ortamın paraziti yayılmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. 

Araştırma, Parasitology dergisinde yayımlandı. 

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7399125/Parasite-DNA-worlds-stomach-infection-17-000-year-old-puma-faeces.html
14
7
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
4
1
0