Sivas’ta Dünya Tarihine Işık Tutacak Fosiller Bulundu

33
6
5
1
1
Geçtiğimiz yıllarda Sivas'ın Doğanşar ilçesindeki erozyon sonucunda bölgede 15 milyon yıllık deniz canlılarının fosillerine ulaşıldı. Araştırmacılar, deniz canlılarına denizden 400 kilometre uzakta ve 1.350 metre yüksekte rastladı.

Sivas'ın Doğanşar ilçesinde, denizden 400 kilometre uzakta, 1.350 metre yükseklikte, deniz canlılarına ait fosiller keşfedildi. Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen erozyon sonucunda ortaya çıkan fosiller sayesinde dünya tarihine ve Türkiye'nin coğrafi oluşumunun nasıl gerçekleştiğine dair birçok konuyu aydınlatacak araştırma malzemesi elde edildi.

Karadeniz ve Akdeniz'e yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1.350 metre yükseklikte ortaya çıkan deniz canlılarına ait fosillerin yaklaşık 15 milyon yıllık olduğu düşünülüyor. Bu da 15 milyon yıl önce Sivas'ın deniz tabanı olduğu bilgisini ortaya çıkartıyor.

fosil

Konuyla ilgili araştırmalar yürüten tarih öğretmeni ve araştırmacı yazar Fikri Karaman, araştırma hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bulunduğumuz alanda binlerce deniz canlısı fosilleri bulunmaktadır. Bu bölgenin bilimsel araştırmalar ve gelecek nesillere taşınması açısından koruma altına alınması gerekir. Bu fosillerden yaklaşık 15 milyon yıl önce bu bölgenin deniz tabanında olduğunu anlıyoruz."

sivas

"Zamanla Anadolu coğrafyası yükseldi, sular çekildi ve bu fosiller buralarda kaldı. Burada balık fosilleri bulduk, deniz salyangozu fosilleri var, midye ve benzeri fosiller de bulunmaktadır. Bu bölge yaklaşık bin 350 rakımındadır. Akdeniz ve Karadeniz’e uzaklığımız ise yaklaşık 350-400 kilometredir. Bu fosillere bakarak geçmişte bu bölgenin okyanusun tabanında olduğunu düşünüyoruz"

Bulunan fosillerle birlikte coğrafi ve arkeolojik araştırmalar için ciddi araştırma materyalleri ortaya çıkmış oldu.

Kaynak : https://www.haberturk.com/sivas-haberleri/70590046-sivasta-dunya-tarihine-isik-tutacak-fosiller-bulundudenizden-400-kilo-metre-uzaklikta-bin
33
6
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
33
6
5
1
1