ABD, Huawei’ye Verilen Ticaret Lisansının Süresini Uzatmaya Hazırlanıyor

18
9
6
4
2
ABD ve Çin arasında birkaç aydır devam eden ticaret savaşının gidişatı hala netlik kazanmış değil. Huawei’ye gelen yasaklamalar ve yasaklamalardan sonra gelen özel lisans ile ticaret izni sonrasında savaşın gidişatını tekrar değiştirebilecek bir iddia ortaya atıldı.

Yaşanan ticaret savaşının başlangıcında Donald Trump, ABD’li şirketlerin Çinli şirket Huawei ile çalışmalarını engellemek için şirketi Varlık Listesi’ne koymuştu. Ancak Trump daha sonra Huawei’nin ABD’li şirketlerle çalışabilmesini sağlayacak özel bir lisans getirmişti.

Savaş, geçtiğimiz hafta Donald Trump’ın düzenlediği bir basın toplantısında artık Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei ile çalışmayacağını açıklamasıyla akış seyrini yeniden değiştirmişti. Bugün ortaya çıkan iddialara göre bu seyir tekrar değişecek gibi duruyor.

huawei

Reuters’a konuşan kaynakların ortaya attığı iddialara göre Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, Huawei’ye verilen özel lisansın geçerliliğini 90 gün daha uzatacak. Uzatma, 19 Ağustos'ta sona erecek olan bir anlaşmayı yenileyerek, Çinli şirketin mevcut telekomünikasyon ağlarını koruma ve Huawei telefonlarına yazılım güncellemeleri yapma olanağını sürdürecek.

Ancak kaynaklara göre lisansın şu anki durumu hala belirsizliğini koruyor. Söylentilere göre ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Huawei konusunu bu hafta sonu bir telefon görüşmesi yaparak görüşecek. Dolayısıyla lisans süresinin uzatılıp uzatılmayacağı kararı Pazartesi gününe kadar belli olacak.

donald trump çin

Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi şu anda özel lisans onayı olmadan Amerikan ürünlerini satın alamıyor. ABD hükümeti, Çinli şirketi ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına ters düşen aktivitelerle suçlayarak kara listeye almıştı.

Amerika Birleşik Devletleri, Huawei’nin akıllı telefonlarının ve ağ ekipmanlarının, Çin’in Amerikalılar üzerinde casusluk için kullanabileceğini iddia etmişti. Huawei ise bu iddiaları tekrar tekrar reddetmişti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ticaret Sekreteri Wilbur Ross'un bu hafta başlarında mevcut lisansların Pazartesi gününe kadar yürürlükte olacağı sözlerine yorum yapmadı. Bakanlığa yöneltilen uzatılacak mı sorusunu da “Pazartesi günü sizi haberdar edeceğiz” şeklinde cevaplandı.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/us-to-give-huawei-90-days-buy-us-suppliers-2019-8
18
9
6
4
2
Emoji İle Tepki Ver
18
9
6
4
2