Activision Skandallarının Ardı Arkası Kesilmiyor: Çalışanlardan Biri Tuvaletlere Kamera Yerleştirmiş

48
9
4
2
1
Son zamanlarda şirket içinde yaşanan taciz ve cinsiyet eşitsizlikleriyle gündeme gelen Activision Blizzard'da bir skandal daha yaşandığı ortaya çıktı. Mahkeme raporlarına göre bilişim departmanından bir çalışan, ofisin ortak tuvaletlerine gizli kamera yerleştirmiş.

Bilindiği üzere Call of Duty ve Warcraft gibi popüler oyunların geliştiricisi Activision Blizzard, son zamanlarda taciz iddiaları ile gündemi bir hayli meşgul etmekte. Yeni bir habere göre, iddialar nedeniyle grevlerin başlatıldığı şirkette yaşanan skandallara bir yenisi daha eklendi.

Waypoint tarafından incelenen mahkeme kayıtlarına ve o zamanki yerel basında çıkan haberlere göre 2018'de eski bir Activision Blizzard’ın bilişim teknolojileri departmanından bir çalışan, tuvaleti kullanırken çalışanları gözetlemek amacıyla şirketin Minnesota ofisindeki tuvaletlerine kameralar yerleştirmiş.

Failin hapis cezası ertelendi

activision blizzard

Çalışan Tony Ray Nixon, "Gizliliğe Müdahale" suçunu itiraf etti ve hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelenen Nixon, daha sonra iddiaya göre şartlı tahliyesini ihlâl etti ve “cinsel saldırı suçlusu” olarak nitelendirildi. Nixon, Activision Blizzard’ın Eden Prairie Minnesota’da bulunan bir kalite değerlendirme ofisinde görev yapmaktaydı.

Mahkeme belgelerine göre polis, 23 Ağustos 2018 günü saat 22.47'de bir erkek çalışanın polis karakoluna gelmesiyle Activision Blizzard’da bir sorun yaşandığını öğrendi. Mahkeme belgelerinde ismi açıklanmayan çalışan, "İnsan Kaynakları’ndan, kadın-erkek ortak olarak kullanılan tuvaletlere izinsiz bir şekilde izleme cihazının yerleştirildiğine ve Activision'ın bir iç soruşturma yürüttüğüne dair bir e-posta aldığını” belirtti.

Activision, yetkilileri bilgilendirdiklerini söylüyor

activison blizzard

Belgeler, çalışanın resmî olarak Activision adına hareket edip etmediği veya iş yerindeki suçu bağımsız olarak rapor edip etmediğine ışık tutmasa da Activision, Waypoint'e yaptığı açıklamada "yetkilileri bilgilendirdiğini" ifade etti.

Ertesi gün bir dedektifin Activision Blizzard ofislerine gittiğine değinen mahkeme belgelerinde şu ifadeler yer alıyor: “Yönetim, dedektife bir çalışanın oradaki kadın-erkek ortak kullanılan tuvaletlerde lavaboların altına yerleştirilmiş iki kamera bulduğunu bildirdi. Daha sonra kameralar yönetim tarafından söküldü ve analiz için Santa Monica, CA'daki ofislerine gönderildi.

Nixon, çektiği görüntüleri sildiğini iddia ediyor

activision blizzard

Nixon, dedektifle yaptığı görüşmesinde yaklaşık üç haftadır banyoda görüntü kaydettiğini itiraf etti. Mahkeme belgelerinde, "Davalı ayrıca kameraların tuvaletteki çalışanların görüntülerini çektiğini, ancak videoları sildiğini itiraf etti." ifadeleri yer alıyor.

Activision Blizzard, olayı Waypoint’e gönderdiği bir e-postada şöyle anlattı: “Bu olay bize bildirildiğinde şirket bir soruşturma başlattı, izinsiz yerleştirilen tüm kameralar derhâl kaldırdı ve yetkililere haber verildi. Yetkililer, şirketin sağladığı işbirliğiyle kapsamlı bir soruşturma yürüttü. Yetkililer ve şirket, faili tespit eder etmez tiksindirici davranışı nedeniyle failin işine son verildi. Şirket, çalışanlara yerinde ve sanal olarak kriz danışmanları sağladı ve güvenliği artırdı.

Kaynak : https://www.vice.com/en/article/7kvm8g/activision-it-worker-secretly-filmed-colleagues-in-office-bathroom
48
9
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
48
9
4
2
1