Alibaba, Kendi Tasarladığı Yapay Zeka Çipini Duyurdu

32
7
7
3
2
Alibaba, çarşamba günü kendi tasarladığı Hanguang 800 isimli yapay zeka çipini duyurdu.

Alibaba, yapay zeka içeren çip sektörüne hızlı bir giriş yapmıştı. Hanguang 800 isimli yapay zeka çipini de geçtiğimiz çarşamba günü duyurdu. Bu çip kendi kendine öğrenebilme, çıkarımlar yapma ve kendini geliştirme gibi özellikleri barındıran bir sinir işleme birimine (NPU) sahip. Şirket, bu çipin enerji verimliliği yüksek oranda artıracağını iddia ediyor. GPU ve CPU'lar ile karşılaştırıldığında onların donanımının 10'da 1'ine ihtiyaç duyan bu çiplerin, enerji tüketimini de %50 oranında azaltacağını belirten şirket, aynı zamanda gecikmelerin de yarı yarıya azalacağını söylüyor.

Çip, aktif olarak kullanılıyor:

yapay zeka

Hanguang 800 şu anda şirket tarafından kullanılıyor. Ürün arama, otomatik çeviri ve kişiselleştirilmiş önerilerde kullanılan çipin, 5 dakika içerisinde saatler sürecek olan görsel arama motoruyla yapılan işleri yapabiliyor. Bu da iş yükünün ciddi oranlarda azalması demek oluyor.

Alibaba, sadece e-ticaret sektörüne odaklanmayıp aynı zamanda bulut bilişim sektöründe de iş yaparak alanını genişletiyor. Geçtiğimiz çeyrek yıl raporuna göre ise şirketin 1,13 miyon dolar kâr ettiği görülüyor.

Bütün bunlara ek olarak Intel, çarşamba günü Alibaba Cloud'la birlikte 2020 ve 2022 yıllarında düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları için teknolojileri üzerine çalışacağını açıkladı. Ayrıca bu ayın başlarında Intel, Alibaba'nın veri merkezlerini 3DAT teknolojisiyle güçlendireceklerini açıklamıştı. Bu destek ise 2020 yılında gerçekleştirilecek. 

Kaynak : https://www.tomshardware.com/news/alibaba-ai-chip-hanguang-800,40480.html
32
7
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
32
7
7
3
2