Alkali Suyun Tam Bir Saçmalık Olduğunu Gösteren 7 Bilimsel Kanıt

63
9
4
4
4
Dünyanın bedava olduğu halde en iyi ticarileştirilen ürünü olan su, şimdi de alkali su olarak satışa sunuluyor. Gerçek şu ki; alkali su pek de mantıklı bir ürün değil.

Şişelenmiş su endüstrisi 1977’den beri her yıl büyüyor. Bu pazarın toplam hacmi neredeyse yıllık 20 milyar doları buldu. Piyasada pek çok farklı çeşit şişelenmiş su var. Bu türlerin en yenilerinden bir tanesi de alkali sular. 

Öncelikle kimya bilgilerimizi tazeleyelim. Alkali demek, pH değeri bazik seviyede olan demektir. pH ismindeki H, hidrojeni temsil eder. Hidrojen yoğunluğuna göre maddeler asidik ya da bazik olur. Saf su, 1 adet H+ ve 1 adet de OH- barındırdığı için nötr’dür, değeri 7’dir, denge noktasıdır. 7’nin altında asitler yer alır, üstünde de bazlar. 

Alkalin su bazik özellikli sudur. Bunun için de suya çeşitli materyaller katılır. Böbreklerin de çok hoşlandığı bir su değildir ancak bilime göre alkali suyun saçmalık olmasının başka yedi nedeni daha var. 

su

  1. Alkali su en nihayetinde şişeli sudur. Şişeli su pahalı olmasının yanı sıra çevreyi de kirletecek plastik atıklara neden olur. Dahası, evde yapılabilecek bir üründür, sonraki maddelerden sonra yapılmayacak olsa da. 
  2. Alkali suyun sporcuların su ihtiyacını gidermede daha iyi olduğu söyleniyor. Bu konuda küçük bir grupla yapılan bir araştırma iddiayı doğruluyor ancak geniş çaplı bir araştırmada doğrulayacak bir veri bulunamadı. Sporcular genelde sularını sodalı hale getirirler. Suya bir katkı maddesi koyma işi sporcudan sporcuya değişir ve genelde mühim olan öncelikli olarak su almaktır. 
  3. Alkali su, detox listesinde yer alır. Detox demek, aslında olmayan bir özelliği size satmaya çalışıyoruz demektir. Vücudunuz normal çalışıyorsa, hatta tek böbreğiniz bile çalışıyorsa detox ihtiyacınız yoktur. İnsan vücudu kendini düzenler, illa dışarıdan müdahaleye ihtiyaç duymaz. 
  4. Alkali su, insanların osteoporoz yani kemik erimesi riskini ortadan kaldırmaz. Kulağa faydalı bir ürün gibi gelse de gerçek bu değildir. Alkali su ile kemik erimesi arasındaki ilişkiyi inceleyen 55 deneyin hiçbirinde bu sonuca ulaşılmamıştır.
  5. Alkali suyun gerçek anlamda asidik reflüyü engellediğine dair bir kanıt yoktur. Asit ile baz mücadele edip birbirlerini dengeler gibi düşünülse de durum başkadır. Yalnızca 2012 yılında yapılan bir deneyde, laboratuvar ortamında 8.8 baziklik oranına sahip alkalinin asidi baskıladığı bir durum gözlenmiştir. Alkali su asidik reflüye iyi gelir diye bir bilgi yoktur. 
  6. Alkali su kanser tedavisine faydalıdır derler. Keşke gerçekten öyle olsa. 
  7. Alkali su size çok miktarda para harcatır. Genelde zararsızdır ancak bir fayda da görmezsiniz. Herhangi bir ihtiyacınıza cevap vermez. 

su

Alkali su son dönemde popüler hale gelmiş olsa da bazı minerallerin daha fazla alınmasını sağlamak dışında bir işleve sahip değildir. Bu suyun iddia edilen faydaları bir endüstrinin reklamından ibarettir. Özellikle de doktorlar böyle düşünür.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/ninashapiro/2019/08/25/seven-reasons-why-alkaline-water-is-basically-a-waste-of-money/#3b663ac554b2
63
9
4
4
4
Emoji İle Tepki Ver
63
9
4
4
4