Amazon, Alexa'nın Çocukların Seslerini Rızasız Olarak Kaydettiği Gerekçesiyle Yargılanıyor

11
9
4
2
0
Salı günü Seattle’da açılan bir davada Amazon’un Alexa cihazlarının, Washington’un da dâhil olduğu en az 8 eyalette kayıtları yöneten yasalara aykırı olarak çocukların seslerini kullanıcı rızası olmadan kaydettiği iddia ediliyor.

Amazon'un sesli asistanı Alexa, bir uyandırma sözcüğünden sonra süregelen herhangi bir konuşmayı kaydediyor ve bu kayıtları depoluyor. Alexa, uyandırmayı yapan kişinin cihazın sahibi olup olmadığına bakmıyor ve kim olursa olsun cihazı etkinleştiriyor.

Alexa sisteme kaydedilen ses kayıtlarının cihazdan silinebileceğini ve kalıcı bir şekilde ses kaydını devre dışı bırakabileceğimizi söylüyor. Dava da aslında tam bu sebeple açılmış çünkü dava dosyasında Alexa’nın ses kayıtlarını kaydetmeyi bırakmadığı, kayıtları alırken kayıtlı olmayan kullanıcılar için uyarı yapmadığı ve ses kaydı alırken onay almadığı söyleniyor.

Amazon Alexa’nın rıza almadan kayıt yapmasının Florida, Illinois, Michigan, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, Pensilvanya ve Washington yasalarına aykırı olduğu söyleniyor. Dava, Amazon'un yaptığı kayıtları işine fayda sağlamak için Alexa aracılığıyla analiz edip kullandığını ve mümkün olduğunca fazla Alexa kaydı toplamak için güçlü ticari teşviklere sahip olduğunu iddia ediyor. Çocukların Alexa sayesinde verilerini toplayan Amazon, bu raporları şirketlere ve hükümete satmakla da suçlanıyor.

Mahkeme, şirketin devlet yasalarını ihlal ettiğini, kullanıcılarının tüm kayıtlarını silmesini ve önceden izin almaksızın daha fazla kayıt yapmasını önlemesini istedi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-alleges-amazon-alexa-violates-laws.html
11
9
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
11
9
4
2
0