Android Silinen Dosyaları Geri Getirme İşlemi Nasıl Yapılır?

13
2
1
1
1
Android işletim sistemine sahip cihazınızda yanlışlıkla sildiğiniz ya da sonradan pişman olduğunuz bir dosyayı geri getirmenin pek çok farklı yolu var. Bunun için Android silinen dosyaları getirme programı ya da rootsuz farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Sizin için uygulayabileceğiniz tüm yöntemleri anlattık.

Özellikle fotoğraf ya da video gibi dosyaları sık sık yanlışlıkla silebiliyor ya da sildikten sonra pişman olabiliyoruz. Android silinen dosyaları geri getirme işlemi ile silinen dosyaların tamamını ya da bir kısmını kurtarmanız mümkün. Android silinen dosyaları geri getirme işlemi için kullanabileceğiniz programlı ve programsız yöntemler var. Üstelik bu işlemleri rootsuz olarak yapabiliyorsunuz.

Peki, Android silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır? Bu işlem; cihazınızın markasına, silinen dosyaların başka bir yerde yedeklenip yedeklenmediğine ve dosyaların üçüncü taraf bir mobil uygulamaya ait olup olmadığına göre değişiklik gösterebiliyor. Android silinen dosyaları geri getirme işlemi için uygulayabileceğiniz tüm yöntemleri sizin için anlattık ve kullanabileceğiniz farklı uygulama ve programlardan bahsettik.

Android silinen dosyaları geri getirme yöntemleri:

  • Yöntem #1: Eğer varsa geri dönüşüm kutusunu ya da arşivi kontrol edin.
  • Yöntem #2: Bulut yedeklemesini kontrol edin.
  • Yöntem #3: WhatsApp yedeklemesini kontrol edin.
  • Yöntem #4: Masaüstü veri kurtarma programlarını deneyin.
  • Yöntem #5: Android veri kurtarma uygulamalarını deneyin.
  • Yöntem #6: Dosya geri yükleme hizmetlerini deneyin.
  • Yöntem #7: Uygulama geliştiricisiyle iletişime geçin.

Yöntem #1: Eğer varsa geri dönüşüm kutusunu ya da arşivi kontrol edin:

Android silinen dosyaları geri getirme,

Pek çok mobil uygulamanın hatta Android işletim sistemine sahip bazı marka ve model mobil cihazların galeri uygulamasının bile bir geri dönüşüm kutusu vardır. Herhangi bir mobil uygulamadan ya da galerinizden bir dosya sildiğiniz zaman öncelikle bu klasöre bakmalısınız.

Geri dönüşüm kutusu, çöp kutusu, son silinenler gibi farklı isimlerle adlandırılan bu klasör üzerinden son sildiğiniz tüm dosyalara ulaşabilirsiniz. Ger dönüşüm kutusu klasörü dosyaların en altında ya da uygulamanın başka bir sekmesinde olabilir. Bir dosya sildiğiniz zaman ilk olarak uygulama içindeki geri dönüşüm kutusu klasörünü aramanızda yarar var. 

Yöntem #2: Bulut yedeklemesini kontrol edin:

Android silinen dosyaları geri getirme, bulut depolama

Ne yaparsanız yapın, verilerinizi mutlaka bir bulut depolama hizmeti üzerinden de yedekleyin. Diğer donanımların başına herhangi bir şey gelse bile bulut depolama hizmeti kolay kolay etkilenmeyecektir. Android işletim sistemi kullanıcılarının verileri genel olarak Google Fotoğraf ve Google Drive üzerinden yedeklenir.

Cihazınızdaki veriler otomatik olarak yedeklense bile değişiklikler aynı hızda bu hizmetlere yansımıyor olabilir. Bu nedenle sildiğiniz bir dosya da hemen bulut depolama alanından kaldırılmamış olabilir, kontrol edin. 

Eğer sildiğiniz dosyayı bulut depolama alanında, her zaman olduğu klasörde bulamıyorsanız bulut depolama hizmetinin çöp kutusunu kontrol edin. Bulut depolama hizmetleri, silinen dosyaları normalden daha uzun bir süre, ortalama 60 gün, korumaktadır. 

Yöntem #3: WhatsApp yedeklemesini kontrol edin:

Android silinen dosyaları geri getirme, whatsapp

Eğer sildiğiniz dosya WhatsApp üzerinden alınan ya da gönderilen bir dosya ise geri getirme işlemi için uygulayabileceğiniz birçok yöntem var. Bu yöntemlerden ilki, dosyayı aldığınız aldığınız ya da gönderdiğiniz konuşmayı kontrol etmek. Eğer burada yoksa WhatsApp mobil uygulamasının medya klasörünü kontrol edin.

Diğer bir seçenek, cihazı bilgisayarınıza bağlayarak WhatsApp medya klasörünü kontrol etmektir. Eğer burada yoksa ve daha önce WhatsApp verilerini yedeklemeyi seçtiyseniz, WhatsApp üzerindeki tüm verilerinize Google Drive üzerinden ulaşabilirsiniz. Verilerinizi yedeklediğinizden eminseniz ancak ulaşamıyorsanız uygulamayı silip yeniden yükleyerek eski verileri yeniden yükleme seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. 

Mobil cihazınızı bilgisayarınıza bağladıktan sonra eğer WhatsApp veritabanına ulaşabilirseniz, buradan eski yedeklemelere ulaşabilirsiniz. Veritabanınızda msgstore-2020-01-05.crypt12 benzeri .crypt12 uzantılı olan en yeni dosyayı bulun ve onu yeniden adlandırın. Böylece ikincil yedeklemeler askıya alınacak ve ilk yedeklemenize ulaşacaksınız.

Yöntem #4: Masaüstü veri kurtarma programlarını deneyin:

Android silinen dosyaları geri getirme, recuva

Üçüncü taraf masaüstü veri kurtarma programları, Android silinen dosyaları geri getirme işlemi için kullanabileceğiniz bir seçenektir. Söz konusu veri kurtarma programlar maalesef her zaman başarılı sonuç vermez ancak yine de denemeye değer.

Buradan Recuva programını indirerek bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ardından Android işletim sistemine sahip cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın ve programı çalıştırın. Program sizi adım adım yönlendirecek ve şanslıysanız, kaybolan verilerinizi kurtarmanızı sağlayacak. Recuva yerine alternatif programları da deneyebilirsiniz.

Yöntem #5: Android veri kurtarma uygulamalarını deneyin:

Android silinen dosyaları geri getirme, dumpster

Eğer üçüncü taraf masaüstü veri kurtarma programları kaybettiğiniz verileri geri getiremedi ise Android silinen dosyaları geri getirme işlemi için kullanabileceğiniz diğer bir seçenek de direkt olarak Google Play üzerinden üzerinden cihazınıza indirerek kullanabileceğiniz Android silinen dosyaları geri getirme uygulamalarıdır.

Buradan Google Play üzerinde Dumpster Geri Dönüşüm Kutusu mobil uygulamasını indirin. İndirdiğiniz Android silinen dosyaları geri getirme uygulaması üzerinden son sildiğiniz fotoğraf ve videolarınızı kurtarabilirsiniz. Dumpster Geri Dönüşüm Kutusu yerine alternatif mobil uygulamaları da deneyebilirsiniz.

Yöntem #6: Dosya geri yükleme hizmetlerini deneyin:

Android silinen dosyaları geri getirme, dosya geri yükleme

Android işletim sistemine sahip cihazlarınızdaki ya da bilgisayarınızdaki hiçbir dosya aslında gerçek anlamda silinmez, mutlaka geride bir iz bırakır ya da sizin silinmiş olduğunu sandığınız dosya aslında sadece hasar almış olabilir. Bu konuda size yardımcı olacak pek çok farklı dosya geri yükleme hizmeti bulunuyor.

Yaşadığınız bölgeye göre bir araştırma yapın ve size en yakın hizmet sağlayıcıyı bulun. Bu hizmeti veren bir teknik servis, telefon bayisi ya da bir internet kafe sahibi bile olabilir. Belirli bir ücret karşılığında Android silinen dosyaları geri getirme işlemini yapacak ve kaybolan verilerinizi geri getireceklerdir.

Yöntem #7: Uygulama geliştiricisiyle iletişime geçin:

Android silinen dosyaları geri getirme, mobil uygulama

Çok yüksek bir başarı şansı olmasa bile eğer sildiğiniz dosyalar Google Play üzerinden indirdiğiniz bir mobil uygulamaya ya da mobil oyuna aitse direkt olarak uygulamanın ya da oyunun geliştiricisi ile iletişime geçerek kaybolan verilerinizi isteyebilirsiniz.

Geliştiriciler, mobil uygulamanın verilerinizi yedeklediği bulut sunuculara erişebilir ve şanslıysanız kaybolan verilerinize ulaşabilirler. İletişime geçtiğiniz zaman en azından sizi, verilerinizi bulma konusunda yönlendirebilirler. Elbette, hiçbir şey yapmama ya da size cevap vermeme ihtimalleri de yüksek ama yine de denemeye değer bir yöntem.

Sizin için Android silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve uygulayabileceğiniz farklı yöntemleri anlattık. Maalesef bazen bir dosya gitmişse, gitmiş demektir. Böyle durumların önüne geçmek için birden fazla depolama alanı üzerinden yedekleme yapmayı unutmayın. 

13
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
1
1