Antik Çağ'dan Kalma Heykellerin Çoğu Neden Renkli Değil de Beyazdır?

20
2
2
0
0
Antik Yunan ve Roma döneminden kalma heykellerin çoğunun beyaz renkte olduğunu fark ettiniz mi? Peki bu heykeller neden beyaz? İlk yapıldıklarında da beyaz mıydılar? Bugün sizlere bu soruların cevabını vereceğiz.

Günümüzde bir müzeye ya da antik kente gittiğinizde hep beyaz heykeller görürüz. Beyaz mermerden yapılan heykelleri "beyaz" olarak görmeye o kadar çok alıştık ki bir heykelin neden beyaz olması gerektiğini sorgulamıyoruz. Binlerce yıl boyunca sağlamlığını koruyarak bu günlere gelen heykellerin beyaz olmasını anlıyor olsak da günümüzde neden hala heykeller genelde beyaz olarak yapılıyor. 

Bugün sizlere insanlık tarihinin yanılgılarından biri olan "beyaz heykel" oluşumundan bahsedeceğiz. Geçmişten günümüze gelen heykeller beyaz olduğu için günümüzde yapılan heykeller de aynı şekilde beyaz oluyor. Peki ya binlerce yıllık heykeller aslında ilk yapıldıklarında beyaz değillerse? Hadi gelin aslında bir paradoksa dönen, heykellerin neden beyaz olduğuna yakından bakalım.

Antik Yunan ve Roma dönemindeki heykeller aslında beyaz değildi.

Heykel

Özellikle Antik Yunan ve Roma döneminde yapılan heykellerin hep beyaz olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalar; aslında bu heykellerin beyaz olmadığını, tam aksine son derece canlı renklerle boyandığını bize gösteriyor. Aradan geçen binlerce yıl ise bu boyaların aşınmasına neden olarak bizlere beyaz renkli heykeller olarak geldi. 

Atalarımızdan beyaz gördüğümüz için beyaz heykeller yapıyoruz.

Heykel

Arkeolojik çalışmalarla çıkarılan heykellerin beyaz olduğunu görmek, heykellerin beyaz olduğu algısını oluşturdu. Bu sebeple de daha yakın tarihlerde de genelde beyaz heykeller tercih edildi. Çünkü atalarımızdan böyle görmüştük. 

Antik Yunan ve Roma dönemindeki heykeller gerçek bedenlere benzeyecek şekilde boyanıyordu.

Heykel

Bir müzeye gittiğinizde gördüğünüz o beyaz mermer heykeller ilk yapıldıklarında bu şekilde değildi. Gerçekçi görünmesi adına renkli boyalarla boyanan heykeller için heykeltraşlarla birlikte ressamlar da çalışıyordu. Ayrıca heykellerin çeşitli renklerle boyanmasına "polychrome" tekniği deniliyordu. Üstelik bu teknik binlerce yıldır kullanılıyordu.

Heykeller ultraviyole ışık altında incelendi.

Heykel

Heykelleri ultraviyole ışık altında inceleyen uzmanlar, gördüğümüz beyaz heykellerin aslında renkli bir şekilde yapıldığına dair kesin kanıtlar elde ettiler. Ancak insanlar heykelleri beyaz görmeye devam ettikleri için "doğru" olan şeyin beyaz olduğunu düşünmeye devam ettiler ve yeni yapılan heykeller de genellikle beyaz olarak üretildi.

Bugün sizlere heykellerin ilk yapıldıklarında nasıl göründüklerini, aslında sürekli gördüğümüz bu yapıların renksiz yansımalarına baktığımızı açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

20
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
0
0