Apple’ın App Store Üzerindeki Kontrolünün Giderek Azaldığını Gösteren Detaylar

19
6
2
1
0
Apple'ın son olarak Hong Kong eylemleri nedeniyle HKmap.live uygulamasını App Store'dan kaldırmasıyla App Store üzerindeki kontrolü sorgulanmaya başladı. Bu noktada Apple, kendi politikalarını düzgün bir şekilde uygulamamakla suçlanıyor.

Geçtiğimiz hafta Apple, Hong Kong polisinin yerini bildiren HKmap.live uygulamasını mağazasından kaldırmıştı. Bu uygulama kısaca içeriği kullanan kullanıcılar tarafından oluşturulan harita sayesinde polisin konumunun işaretlenmesini sağlıyordu. Apple CEO'su Tim Cook Apple'ın duruşunu savunsa da bu hareket, Apple'ın App Store'da neyin kabul edilebilir olduğuna ilişkin tek yargıç ve yasa koyucu olduğunu hatırlatıyor ancak mobil cihazlar, hayatımızın daha fazla yönüne entegre olduğundan Apple’ın yazılımları üzerindeki bu sıkı kontrolünü haklı görmek oldukça zor.

Bu olayın yaşanmasının ardından App Store'un şu anki durumu, çok büyük bir pazarda yer almanın risklerine harika bir örnek olabilir. Ayrıca bunlar, yakın gelecekte çok çeşitli pazar düzenlemeleri görebileceğimizi de gösteriyor.

App Store, bir konsol gibi işliyor:

App Store

Apple, App Store’u 2008’de piyasaya sürmeden önce şirketler, üçüncü taraf uygulamaları ve web hizmetlerini gözetimsiz dağıtabilir ve tüketiciler, internetten yazılım indirebilir veya herhangi bir internet sitesine bağlanabilirdi ancak App Store’un çıkışıyla birlikte Apple, kullanıcı deneyimini onaydan dağıtıma kadar kontrol etmeye başladı. Nihayetinde Apple, büyük bir ekonomik başarı elde etti ve App Store, her gün milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.

iOS uygulama ekosistemi, birçok yönden bir bilgisayardan daha çok bir video oyun konsolu gibi çalışıyor. Bu noktada geliştiriciler, platform üreticisine oyunlar ve uygulamalar göndererek oyunlarını veya uygulamalarını platformda listeleyebiliyor. PlayStation 4, piyasaya sürüldüğünden bu yana 6 yıl geçti ve Sony, bu zamana kadar yılda ortalama 380 oyun olmak üzere toplam 2.294 oyuna onay verdi. Başka bir deyişe App Store'un büyüklüğü sayesinde Apple, konsol üreticilerinin daha önce hiç karşılaşmadığı zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Gözden geçirme kuralları yeterli düzeyde uygulanmadı:

App Store geliştirici rehberi

Apple, tüm soruları yanıtlamak için App Store Review Guidelines rehberini yayınlamıştı. Başlarda iyi gibi görünen bu rehber, Apple’ın yetersiz denetimi nedeniyle neredeyse işlevsiz bir hâl aldı ve uygulama mağazası pek çok saçma uygulamayla doldu. Buna bir örnek olaraksa Kural 4,3: Spam başlığını gösterebiliriz. Bu noktada Apple’ın geliştiricilere açıkça verdiği mesaj şu: "Aynı uygulama için birden fazla Paket Kimliği oluşturmayın. Uygulamanızın belirli yerler, spor takımları, üniversiteler vb. için farklı sürümleri varsa tek bir uygulama göndermeyi düşünün ve uygulama içi satın alma özelliğini kullanarak varyasyonları sağlayın. Mağazaya spam yapmak, Geliştirici Programı'ndan çıkarılmanıza neden olabilir."

Tüm bu uyarılara rağmen kullanıcılar, uygulama mağazasına girdiklerinde birbirinin kopyası olan pek çok uygulamayı bulabilirler. Bir örnek olarak şu anda mağazada dört şirket tarafından yayınlanan 13 farklı VoIP uygulaması bulabilirsiniz. Yani her şirket, arama sonuçlarını optimize etmek için farklı isimler, anahtar kelimeler ve kategoriler seçmek için aynı uygulamanın birden fazla sürümüne sahip. Bu durumu bir geliştirici olarak Apple’a bildirirseniz muhtemelen o uygulamalar, 24 saat içinde mağazadan kaldırılacaktır ancak yine de bir şirket kendi kurallarını doğru şekilde uygulamıyorsa bu durum, tartışmaları da beraberinde getirir ve Apple’ın App Store üzerindeki etkinliğinin sorgulanmasına yol açar.

Apple’ın Çin’de kaybedecek çok şeyi var:

Apple Çin ilişkileri

Apple’ın yayınlanan son verilerine göre şirket gelirlerinin %17’si Çin’den geliyor. Şirket, ayrıca ürünlerinin büyük çoğunluğunu Çin fabrikalarında üretiyor yani Apple'ın Çin'de kaybedecek çok şeyi var.

Apple’ın Çin’deki eylemlerinin şirketin ilkelerini tam olarak yansıttığını söyleyemeyiz. Apple, sürekli gizliliğe çok önem verdiğini belirtiyor fakat işler Çin’e geldiğinde Apple’ın pek çok kafa karıştıran hamlesi bulunuyor. Bu duruma Safari verilerinin Tencent’le paylaşıldığı iddiasını ve iCloud kullanıcı verilerinin Çin'de devlete ait bir mobil operatörle paylaşıldığı söylentisini birer örnek olarak verebiliriz.

Yine kafa karıştırıcı bir durum olarak Apple, HKmap.live uygulamasının hangi kuralları ihlal ettiğini belirtmeden uygulamayı kaldırdı ancak Waze gibi HKMap.live benzeri uygulamalar hâlâ daha App Store'da yer alıyor. Uygulamanın App Store versiyonunun kaldırılmasına rağmen Apple kullanıcıları, HKmap.live’ın internet sürümüne de erişebiliyorlar.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/10/21/apples-control-over-the-app-store-is-no-longer-sustainable/
19
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
6
2
1
0