Apple'ın Son iOS Güncellemesi, Kullanıcıları Hackerlara Karşı Savunmasız Hale Getirdi

24
9
4
1
0
Güvenlik konusunda önemli adımlar atan Apple, yapılan son güncellemeyle birlikte önceden ortaya çıkmış bir güvenlik açığının bir kez daha ortaya çıkmasına sebep oldu. Jailbreak’i mümkün kılan güvenlik açığı, kullanıcı bilgilerini de tehdit ediyor.

iPhone’nunuzun yazılımını güncel tutmak, telefonunuzun güvenliği için oldukça önemli ancak Apple’ın son yaptığı iPhone güncellemesi, telefona “jailbreak” yapmayı mümkün kılan ve önceden keşfedilmiş olan bir güvenlik açığının yeniden ortaya çıkmasına sebep oldu. Motherboard’da yer alan habere göre bu açık, zararlı yazılımların kullanıcı bilgilerini çalmasını kolaylaştırıyor.

Güvenlik açığı, ilk olarak bir Google araştırmacısı tarafından keşfedilmiş ve Apple’ın işletim sistemi olan iOS’un 12.3 sürümüyle birlikte yamalanmıştı ancak şirketin yayınladığı iOS 12.4, bu güvenlik açığını yeniden gündeme getirdi.

Almanya merkezli bilişim güvenlik şirketi Anditd0te’un CEO’su Stefan Esser, iPhone kullanıcılarını bu güvenlik açığı düzeltilene kadar App Store’dan indirdikleri uygulamalar konusunda dikkatli olmaları için uyardı.

Jailbreak ve güvenlik açıkları:

iphone jailbreak

Motherboard’a göre “Pwn20wned” rumuzlu bir güvenlik araştırmacısı, pazartesi günü iPhone’lar için bir jailbreak yayınlandı. Araştırmacı, ayrıca iOS 12.4’ün güvenlik açığının birçok farklı yolla kullanılabileceğini, zararlı yazılım geliştiricilerinin Apple’ın “sandbox”ını geçerek telefonunuzdaki depolanmış verilere erişebileceğini söyledi.

Jailbreak, Apple’ın güvenlik sınırlarını etkisiz hâle getirmeyi mümkün kılan bir tür hack yöntemi. Böylece Apple tarafından yetkilendirilmemiş uygulamaların ve yazılımların yüklenmesi mümkün kılınıyor. Jailbreak, bir zamanlar Apple’ın kuralları ve sınırlamaları dışına çıkarak telefonunu kendi istediği gibi ayarlamak isteyen kullanıcılar arasında oldukça popüler bir işlemdi.

Jailbreak işlemi, iOS ile birlikte gelen güvenlik duvarlarının artık olmaması sebebiyle kullanıcılar için oldukça büyük riskler de barındırıyor. Apple ise bu soruna karşı mücadele vermiş ve son yıllarda oldukça sert önlemler almaya başlamıştı.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/apple-ios-12-4-update-jailbreak-poses-iphone-security-threat-2019-8?utm_source=feedly&utm_medium=referral
24
9
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
9
4
1
0