Aşıyı Reddeden Laboratuvar Çalışanı, Yanlışlıkla Kendine Çiçek Hastalığı Bulaştırdı

43
11
9
6
1
2018 Eylül’de San Diego laboratuvarında çalışan bir çalışan, çiçek virüsü bulunan enjektörü yanlışlıkla eline batırdı. İşe başlamadan önce çiçek hastalığına karşı aşı olmayı reddeden çalışan, böylece çiçek hastalığına maruz kaldı.

Çiçek hastalığı ile günümüzde, gerçekleştirilen aşı çalışmaları sonucunda artık neredeyse hiç karşılaşılmıyor. Çiçek hastalığı aşısı üreten laboratuvarlarda çalışan insanlar ise hala bu hastalığın risk bölgesinde bulunuyor. Ancak bu laboratuvarlarda işe başlayacak insanlara, güvenlik için işe başlamadan önce çiçek aşısı yapılıyor.

San Diego laboratuvarında Eylül 2018 işe başlayan bir çalışan işe başlarken kendisine çiçek aşısı yapılmasına müsade etmedi. Çalışan, işe başladıktan üç ay sonra bir farenin kuyruğuna genetik olarak değiştirilmiş Vaccinia virüsü(VACV) versiyonu enjekte ederken, enjektörü yanlışlıkla eline batırdı. 

Vaccina virüsü, 1980’li yıllarda aşılar aracılığıyla ortadan kaldırılan ölümcül bir hastalık olan çiçek hastalığı içeren virüsler ailesinin üyelerindendir. Günümüzde Vaccina virüsü, çiçek hastalığına karşı üretilecek aşılar için laboratuvarlarda kullanılıyor. 

vaccina virüsü

Çiçek hastalığı ortadan kaldırılmış olmasına rağmen laboratuvar çalışanları, laboratuvar ortamında bazen virüse maruz kalabiliyorlar. Ancak bu çalışanın başına gelen biraz daha vahim bir olay. 

San Diego laboratuvarı çalışanı, Vaccinia virüsü bulunan enjektör eline battıktan sonra amirinin yanına gitti. Çalışan hemen acil servise götürüldü. Çalışana tedavi uygulanmasına rağmen, 10. günde parmağı çok şişti ve kendini iyi hissetmiyordu. Çalışanın tedavisinin 12. gününde, ateşi 38.3 dereceye çıktı, parmağındaki şişlik daha kötü hale geldi ve koltuk altındaki lenf bezlerinde şişme gözlendi. 

Laboratuvar çalışanına tedavi uygulayan doktorlar, enfeksiyonun eklemlere ve daha başka bölgelere yayılmasından endişe duydular. Bu aşamada, laboratuvar çalışanına, aşılama antikorları ve tecovirimat adı verilen bir virüs inhibitörü verildi. Araştırmacılar, inhibitörün ilk defa bu tür bir enfeksiyonda kullanıldığını açıkladılar. Hastanın ateşi ve lenf enfeksiyonu, 48 saat içinde azalmasına rağmen, hastanın parmağı iyileşmekten öte daha da kötüleşti. 

çiçek hastalığı

Laboratuvar çalışanın durumunu konu alan makale Morbidity and Mortality Weekly Report’ta yayınlandı. Makalenin yazarı olan araştırmacılar, bu tür virüslerle çalışan laboratuvar çalışanlarının kullandıkları patojenlerin farkında olmaları ve kazara iğne batma riskini anlamalarından emin olunması gerektiği sonucuna vardılar. 

Eline yanlışlıkla çiçek hastalığı virüsü enjektörü batan çalışanın virüsü başkalarına yaymasına engel olmak için dört ay işten uzaklaşması gerekti. Laboratuvar çalışanı da, işe başlarken aşıyı reddetmesinin yaratacağı tehlikeleri başta anlamadığını itiraf etti. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/lab-worker-accidentally-infected-herself-with-a-virus-similar-to-smallpox
43
11
9
6
1
Emoji İle Tepki Ver
43
11
9
6
1