Bir Asteroidin Hubble'ı Trollediği İlginç Galaksi Fotoğrafı

34
7
7
3
0
Hubble Uzay Teleskobu, uzun süredir bize uzaydan eşsiz fotoğraflar sunuyor. Son olarak ortaya çıkan bir görüntüde, Yengeç Nebulası'nın fotoğrafını çekmek isteyen aracın, bir asteroidin azizliğine uğrasa da ortaya nefes kesici bir görüntü çıkardığı görülüyor.

Fotoğrafların birileri tarafından, hatta sadece insanlar değil hayvanlar tarafından trollenmesine, 'photobombing' adı verilen şekilde kareye dâhil olunmasına alışkınız. Beklemediğimiz şey ise bir asteroidin bir galaksi fotoğrafını ‘parçalaması’. 

Hubble Uzay Teleskobu, 2005 yılında Yengeç Nebulası’nın bir fotoğrafını çekmek için merceğini uzaya doğrulttuğunda o bölgeden geçmekte olan bir asteroidi kimse hesaba katmadı. Normal fotoğraflardan farklı olarak uzun süre bir bölgeyi inceleyen ve böylece elde ettiği verileri birleştirerek bir ‘fotoğraf’ çeken teleskop, hâliyle bu küçük davetsiz misafiri de fotoğraflamış oldu. 

İşte yayınlanan Yengeç Nebulası görseli:

yengeç nebulası

Asteroidin yolculuğu boyunca arkasında bıraktığı iz, sanki Hubble bu görüntüyü çekerken merceği çatlamış gibi bir izlenim yaratıyor. Görsel, gerçekte ise asteroidin yörüngesini gösteriyor. Görüntünün şimdiye kadar ortaya çıkmamış olma sebebi ise Hubble’ın çok fazla veri toplaması ve bu verilerin ancak gönüllüler tarafından ayıklanmasından kaynaklanıyor. Avrupa Uzay Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre görüntülerin elde edildiği tarihi bilen araştırmacılar, bu asteroidi tanımlayabilir. 

NASA ve ESA’nın ortak projesi olan Hubble Uzay Teleskobu’nun görüntüleri arasında bu nefes kesici ve ilginç manzarayı yakalayan ise gönüllü asteroit avcısı Melina Thevenot oldu. Gök cismini fark eden araştırmacı, asteroidin izlediği yolu da aydınlattı. ESA’nın gönüllü projesinde 1.900 katılımcı yer alıyor. Bu gönüllüler, Dünya'ya yakın nesneleri inceliyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/an-asteroid-gloriously-photobombed-this-hubble-crab-nebula-image/
34
7
7
3
0
Emoji İle Tepki Ver
34
7
7
3
0