Beynimiz Bizi Ölüm Gerçeğinden Nasıl Koruyor?

35
3
1
1
1
Bilim insanları; beynimizin, ölüm anlayışı ve nihai sonumuza karşı nasıl bir mücadele sunduğunu ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre beynin ölümle mücadelesi, insanoğlunu ayakta tutuyor.

Ölmek acı bir gerçek ama nihayetinde her canlının uğrayacağı bir son durak. Ancak bilim insanları, bu bilinmezliğin üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar neticesinde ortaya çıkan gerçeklerden biri, çok uzun zaman boyunca kendi ölüm gerçeği üzerinde durursak, üzerimize kalıcı bir varoluşsal kaygı çökebileceği oldu.

İsrail Bar Ilan Üniversitesi ve Lyon Nörobilim Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, kendi varlığımızın ve bir gün öleceğimizin farkına vardığımızda, beyinlerimizin bizi yaklaşmakta olan kıyametimize karşı korumanın yollarını bulduğunu keşfetti. Kısacası, beynimiz bizi ölüme karşı ikna etmek konusunda için iyi bir iş çıkarıyor.

Çalışmanın yazarlarından Yair Dor-Ziderman, "Beyin, ölümün bizimle ilgili olduğunu kabul etmiyor. Kendini ölüme bağlayan veriler aldığında, durumun inanılabilir olmadığını söyleyen ilkel bir mekanizmaya sahibiz, bu yüzden inanamıyoruz." diyor.

beyin

Günümüzde iklim değişikliği tehdidi ve olası nükleer savaş ihtimallerine karşı insanlar, kaygılanmak yerine unutmak için çaba harcıyor gibi görünüyor. Ama beynimiz bizi, işleri daha da kötüleştirmekten koruyor.

Bunu test etmek için araştırmacılar, katılımcıların beyinlerinin kendi fotoğraflarına ve yabancıların fotoğraflarına nasıl tepki verdiğini inceledi. Fotoğrafların yüzde ellisine "cenaze töreni" veya "gömülme" gibi kelimeler eşlik ediyordu. Esas olarak araştırmacılar, ölümle ilgili kelimeleri kendi imgeleriyle ilişkilendirirken beyinlerin beklenti sisteminin kapatıldığını keşfetti.

Makalenin bir diğer yazarı Avi Goldstein, "Bu durum kendimizi varoluşsal tehditlerden koruduğumuzu veya bilinçli bir şekilde öleceğimiz fikrini düşündüğümüzü göstermekte." diyor ve beynin ölüme karşı verdiği çetin mücadeleyi doğruluyor. Beynimiz, bir gün öleceğimizi anlıyor ancak yine de bizi zorlu gerçekten korumaya yardımcı olacak bir yol buluyor.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/how-your-brain-protects-you-from-the-reality-of-your-impending-death/
35
3
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
35
3
1
1
1