Bilim İnsanları, Telefonların Patlamasını Önleyecek Bir Lityum-İyon Pil Geliştirdi

19
5
2
1
0
Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, zor koşullar altında çalışabilecek esnek lityum iyon pilleri üzerinde çalışma yürütüyor. Yapılan açıklamaya göre esnek piller artık stabil bir şekilde çalışıyor ve telefonların bataryasının patlamasını önleyebilecek.

Şu an mevcut olan lityum iyon piller, yakıcı ve yanıcı malzemelerde etkilenerek alev alabilirler. Samsung Galaxy Note7 telefonların lityum iyon bataryalarında yaşanan sorun da bu şekildeydi ve cihazın piyasadan toplatılmasıyla sonuçlanmıştı.

Chemical Communications dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmanın yazarlarından olan APL’nin Araştırma ve Geliştirme Dairesi’nden Konstantinos Gerasopoulos, keşfin ayrıntılarını açıkladı. Araştırmacıların üzerinde çalıştığı yeni lityum iyon pillerinin elektrolit sınıfları, yeni bir “tuz içinde su”(WiS) ve “bisal su”(WiBS) elektrolit sınıfları oldu. Bu elektrolitler bir polimer matrisine dahil edildiğinde, su aktivitesi azalır ve mevcut iyonda bulunan yanıcı, toksik ve yüksek oranda reaktif solventlerden kurtulurken pilin enerji yeteneklerini ve yaşam döngüsünü yükseltir.

lityum iyon pil

Araştırmacı ekibin üyelerinde olan Gerasopoulos, lityum iyon pillerinin telefonlardan, elektrikli araçlara kadar günlük yaşamımızda önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Konstantinos Gerasopoulos, 1990’ların başından beri hayatımıza giren lityum iyon pillerinin form faktörlerinin değişmediğini açıkladı. Araştırmacılar, form faktörlerinin değişmemesinin nedeninin sıvı elektrolit ve gerekli hermetik ambalajlamanın olduğunu belirtiyor. 

Konstantinos Gerasopoulos,Ekibimizin çabaları genellikle yanıcı sıvının güvenliği ve form faktörünü artıran bir polimer ile değiştirmeye odaklandı. Bugün bulunduğumuz yer için heyecanlıyız. Son çalışmamızda su bazlı esnek polimer lityum iyon pillerin daha iyi kullanılabilirliğini ve performansını gösteriyor” dedi. 

lityum iyon pili

Konstantinos Gerasopoulos ve ekibi, 2017 yılında da esnek bir pil geliştirmişti. Bu yeni çalışma 2017’deki araştırmanın geliştirilmesi şeklinde oluşturuldu. Araştırmacılar, ilk nesil esnek pillerin, bugün ortaya çıkarılan piller kadar stabil olmadığını belirttiler. 

APL'de malzeme bilimi program yöneticisi Jeff Maranchi, "Ekibimiz esnek lityum iyon pillerin güvenliğini ve performansını sürekli olarak geliştiriyor" dedi ve ekledi: “Çok heyecanlı olduğumuz ve yakın zamanda bildirilen bu çalışma üzerine daha fazla keşifler gerçekleştirdik. Bu yeni araştırmayı prototiplemeye yıl içinde dönüştürmeyi umuyoruz.”

Kaynak : https://phys.org/news/2019-10-scientists-lithium-ion-battery-wont.html
19
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
5
2
1
0