Bilim İnsanları, Solucan Deliklerini Nasıl Tespit Edeceklerini Buldular

32
19
10
8
6
Bilim insanları, solucan deliklerinin var olduklarını varsayarak, geçilebilir solucan deliklerini tespit etmenin bir yolunu bulduklarını düşünüyorlar. Bu gerçek olursa, solucan delikleri hakkında bilim kurgu filmlerinden daha fazlasını görebiliriz.

Solucan delikleri, uzay zamandaki farklı iki noktayı birbirine bağlayan köprülerdir. Solucan deliklerine dair herhangi bir gözlemsel veri bulunmuyor. Ancak Einstein’ın görelilik kuramının temeli olan alan denklemlerinin bazı çözümleri solucan deliklerini içerir. Bilim insanları da şimdi bu solucan deliklerinin bulunması için delillerin nasıl elde edileceğini bulduklarını düşünüyorlar. 

Physical Review D dergisinde bu ay yayınlanan bir makale, solucan deliklerinin yaratacağı delillere odaklanıyor. Makalenin yazarı olan Dejan Stojkovic, gerçekten bir solucan deliği varsa, bir tarafta deliğe doğru çekilen cisimlerin karşı taraftaki cisimleri de etkileyeceğini belirtiyor. Stojkovic, “Solucan deliğinin her iki tarafında birer yıldız varsa, bizim tarafımızdaki yıldızın diğer taraftaki yıldızın çekim etkisini hissetmesi gerekir. Yerçekimi akısı solucan deliğinden geçecektir” dedi.

solucan deliği

Araştırmacılar, Samanyolu’nun merkezindeki kara deliğin yakınında dönen yıldızların yörüngelerinde izler arıyorlar. Ancak araştırmanın yazarlarından Dejan Stojkovic, bazı izlerin tespit edilmesinin bir solucan deliğinin varlığını garanti etmeyeceğini kabul ediyor. 

Dejan Stojkovic, “Evet bu kesinlikle bir solucan deliği diyemiyoruz. Başka bir açıklama olabilir. Takip ettiğimiz yıldızın hareketini bozan başka bir şey de olabilir” açıklamasını yaptı. Yine de bilim insanlarının solucan deliklerinin varlığı hakkında deliller aramak için bir yol bulması, solucan deliklerinin bulunması yolunda önemli bir adım olarak görülebilir.

Kaynak : https://futurism.com/the-byte/scientists-dreamed-new-way-spot-wormholes
32
19
10
8
6
Emoji İle Tepki Ver
32
19
10
8
6