Bingöl'e Düşen Göktaşı 'Sarıçiçek'in Gizemi Sonunda Çözüldü

59
14
3
1
1
2015 yılında Bingöl'ün Sarıçiçek Köyü'ne düşen ve adı 'Sarıçiçek' konan göktaşının, 22 milyon yıl önce Mars ve Jüpiter'in arasındaki bir asteroidden kopup düştüğü belirlendi.

Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklama göre üniversitenin Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan ve NASA'da görev alan toplam 79 kişilik ekip, Sarıçiçek göktaşının oluştuğu zamanlardan ülkemize ulaşmasına kadar geçen süreci bir makale getirdi.

Makalenin başyazarlığını da yapan Doç. Dr. Ünsalan, göktaşının yapısal özellikleri, meteroitler ve asteroit madenciliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirterek şu açıklamayı yaptı:

"NASA- SETI Enstitüsünden Dr. Peter Jenniskens ve bir öğrencimle köydeki çalışmalarımızda 343 gök taşı örneği topladık. Bu örnekleri makalede görevli bilim insanlarına ulaştırdık. Uzmanlık alanlarına göre bilim insanları gök taşı üzerinde incelemelerde bulundu. Ortaya çok önemli sonuçlar çıktı. NASA'nın DAWN görevi kapsamında elde ettiği verilerden de yararlanarak nadir görülen bu gök taşının, Mars ve Jüpiter arasındaki 4 Vesta asteroidinin güneyindeki Rheasilvia çarpma tabanında bulunan Antonia kraterinden 22 milyon yıl önce koptuğunu tespit ettik. Bu durumu ilk kez bilimsel olarak kanıtlamış olduk."

Bingöl'e düşen göktaşının ilk oluştuğu zamanlarda çok büyük olduğunu ve Dünya'ya düştüğü esnada %95'ini kaybettiğini belirten Ünsalan, açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Dünyaya yakın asteroidlerin bir haritası mevcut. Ülkemiz de bu konuda önemli adımlar atıyor. Birçok ilde meteor takip sistemlerimiz var. Bunu daha önce TÜBİTAK projesiyle başlatmıştık. Dünyanın atmosferine yaklaşan bir meteoridin özelliğini bilirseniz ondan kendinizi korumak için onunla nasıl mücadele edeceğinizi de bilirsiniz. 4 Vesta asteroidinden kopup da zaman içerisinde dünyamıza girebilecek olan bir takım Vesta kökenli meteoritlerle karşılaşırsak artık nasıl bir mücadele yapabileceğimizi biliyoruz."

Bilim dünyasını heyecanlandıran bu çalışma için Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Ünsalan'ı tebrik etti.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/saricicek-gok-tasinin-gizemi-cozuldu,KICTXTBN5kGdwpaM4t-pjg
59
14
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
59
14
3
1
1