Ticaret Bakanlığı'ndan Sahte 'Black Friday' İndirimleri Hakkında Açıklama

179
29
12
4
4
Tüketicilerin merakla beklediği büyük indirim dönemlerinden biri olan Black Friday, bazı e-ticaret siteleri tarafından da fırsata dönüştürülebiliyor. 'Fiyatların önce yükseltilip ardından düşürüldüğü' konusunda gelen şikayetleri değerlendiren Ticaret Bakanlığı, sahte indirim yapan kuruluşlar hakkında gerekenin yapılacağını duyurdu.

Her yıl kasım ayının sonlarına doğru düzenlenen Black Friday indirimleri, aslında temelde bir alışveriş festivali olarak biliniyor. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de düzenlenen bu indirimler, tüketicilerin bazı ürünleri avantajlı fiyata almalarını sağlıyor. Black Friday'in geri planındaki detayları ve neden düzenlendiğini buradaki yazımızda bulabilirsiniz.

Son yıllarda büyüyen e-ticaret pazarı, bu indirimlerin mağazalardan internet sitelerine taşınmasını sağlamış durumda ancak bazı e-ticaret siteleri, satacakları bazı ürünlerin fiyatlarını, indirim döneminden önce yükselterek sahte indirimlerle tüketicileri yanıltabiliyor. Bu konuyu ele alan Ticaret Bakanlığı, bugün bir basın açıklaması yaptı.

Ticaret Bakanlığı: 'Tüketiciler, alışverişten önce bazı noktalara dikkat etmeliler'

online alışveriş

Tüketicilerden sahte indirimler konusunda birçok şikayet aldıklarını belirten Ticaret Bakanlığı, yayınlanan açıklamada"%70'lere varan indirimlerin yapıldığı iddia edilen 'Efsane Cuma İndirimleri' ve benzeri isimlerle adlandırılan alışveriş kampanyaları, ülkemizde de firmalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir pazarlama stratejisi hâline gelmiştir. Bu ve benzeri kampanyalar hakkında zaman zaman bakanlığımıza, 'belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığı' ve 'kampanyanın hemen öncesinde ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde yapılan indirimlerin çok yüksek oranlarda yapıldığı şeklinde yansıtıldığı, böylelikle tüketicilerin yanıltıldığı' yönünde şikayetler ulaşmaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

Tüketicilerin bir ürünü almak için en uygun fiyatı talep etmelerinin oldukça normal bir durum olduğunun belirtildiği açıklamada alışveriş öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalara yer verildi. Ticaret Bakanlığı'nın bu konudaki uyarılarından bazıları şöyle:

  • Alışverişlerde satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılarak haklarında yapılan yorumlar incelenerek önceki işlemlerine ilişkin fikir sahibi olunmalıdır.
  • Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatının araştırılması, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmesi gibi işlemler oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır.
  • Alışveriş yapılacak e-ticaret sitesinin sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı site adı kontrol edilmelidir.
  • İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin 'SSL sertifikalı' veya '3D güvenli' ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir.

'Sahte indirim yaptığını düşündüğünüz sitelerdeki ürünlerin ekran görüntülerini Ticaret Bakanlığı'na gönderin'

ticaret bakanlığı

Tüketicilerin sahte indirim yapıldığını düşündükleri sitelerin Ticaret Bakanlığı'na bildirmelerinin oldukça önemli olduğunu belirten bakanlık; dürüst ve adil bir ticari ortamın tesis edilmesi için tüketicilerin menfaatlerinin korunması açısından yanıltıcı indirim kampanyası yapan yerler hakkında idari işlem yapılacağını bildirdi. Bu konuda yapılacak şikayetlerde, şikayete konu olan ürünün eski ve yeni fiyatının ekran görüntülerinin de şikayete eklenmesi kritik öneme sahip. 

Siz de böyle bir durumla karşılaştıysanız Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla şikayetinizi bakanlığa iletebilirsiniz. Alışveriş yaparken Ticaret Bakanlığı'nın uyarılarına da dikkat etmekte fayda var.

Kaynak : https://www.ticaret.gov.tr/haberler/indirim-kampanyalarina-iliskin-basin-aciklamasi
179
29
12
4
4
Emoji İle Tepki Ver
179
29
12
4
4