BMW, Elektrikli Otomobil Bataryaları İçin Kesenin Ağzını Açtı

14
5
0
0
0
BMW, elektrikli otomobiller için talebin az olduğunu söylese de bu sektörde önemli işlere imza atmak istiyor. Alman otomobil üreticisi, elektrikli otomobillerinde kullanacağı bataryaları için 10,2 milyar Euro (64,3 milyar TL) yatırım yaptı.

Alman otomobil üreticisi BMW, otomobil denince akla ilk gelen birkaç markadan birisi. Özellikle performans ve lüksü bir arada buluşturan M serisi otomobilleri ile otomobil tutkunlarının gönlünde taht kurmayı başaran BMW, elektrikli otomobil sektöründe de önemli işler yapmak istiyor. Elektrikli otomobillere olan talebin az olmasından şikâyetçi olan BMW, yine de bu sektörde iyi işlere imza atmak için büyük yatırımlar yapıyor.

Alman şirket, geçtiğimiz perşembe günü Çin batarya üreticisi olan Contemporary Amperex Technology (CATL) ve Samsung SDI şirketlerine 10 milyar Euro’dan fazla para ödeyeceğini duyurmuştu. Bu duyuru, BMW’nin duyurduğu elektrikli orta boyut sedanı i4’ün duyurulmasından birkaç gün sonra yapılmıştı. Bu otomobilde BMW’nin beşinci nesil eDrive platformu kullanılacak ve BMW i4 muhtemelen BMW’nin son zamanlarda yaptığı devasa yatırımdaki parçalarını da barındıracak.

BMW, CATL ve Samsung SDI şirketlerine batarya hücreleri için 10,2 milyar Euro (64,3 milyar TL) ödedi

BMW i4

2021 yılında çıkacak BMW i4'ün bataryası

BMW, aslında 2018 senesinin ortalarında CATL ile bir anlaşma yapmıştı ve bu anlaşma sonucunda şirkete 4 milyar Euro (25,2 milyar TL) ödemeyi kabul etmişti ve bunun karşılığında batarya alacaktı. Şirket, CATL olan sözleşmesini yeniledi ve 2020’den 2031’e kadar sürecek olan sözleşmenin yeni maddelerine bakıldığında şirketin 7,9 milyar Euro’luk (49,8 milyar TL) batarya alacağı ortaya çıktı. BMW, Almanya Erfurt’ta henüz kurulum aşamasında olan CATL’nin ilk müşterisi olacak.

BMW’nin batarya hücresi satın almak için anlaşma yaptığı bir başka şirket ise Samsung SDI. 2021 yılından 2031 yılına kadar sözleşme imzalayan Samsung SDI, BMW şirketine 2,9 milyar Euro (18,3 milyar TL) değerinde batarya hücresi sağlayacak. Görünüşe bakılırsa BMW, aslında pek de sıcak bakmadığı elektrikli otomobil sektörü için büyük bir harcama yapıyor.

BMW, elektrikli otomobillere talebin az olduğunu belirtmişti ve elektrikli otomobillerin fazlasıyla abartıldığını belirtmişti ancak BMW’nin planları ise söylediklerinin tam tersini gösteriyor. Raporlara göre BMW, 2023 yılına kadar yaklaşık 25 tane elektrikli otomobil modeli üretmeyi planlıyor. Bunların hepsi tamamen elektrikli olmayacak olsa da çoğunun tam elektrikli modeller olması bekleniyor. Diğer modellerin ise plug-in hibrit modeller olacağı söyleniyor.

Kaynak : ohttps://techcrunch.com/2019/11/21/bmw-locks-up-10-2-billion-euro-battery-order-ahead-of-ev-onslaught/
14
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
5
0
0
0