Bugüne Kadarki En Büyük Linux Versiyonlarından Olan Linux 5.8 Yayınlandı

49
2
1
1
1
800 bin satırlık yeni kod içeren, 14 binden fazla dosyanın değişikliğe uğradı yeni Linux versiyonu olan Linux 5.8 sonunda yayınlandı. Bu versiyonda, bugüne kadar gördüğümüz en büyük değişimlerden birini görmüş olduk.

Linux kullanıcılarının uzun süredir merakla beklediği Linux 5.8 sonunda yayınlandı. Linux kernel geliştiricilerinden biri olan Linus Torvalds, bu yeni yayınlanan sürümün “şimdiye kadarki en büyük dört yayından biri” olduğunu söyledi.

Yeni versiyonla birlikte Linux güvenlik, ana bileşenler, sürücüler, bellek yönetimi, ağ ve kernel tasarım geliştirmeleri açısından önemli güncellemelere kavuşmuş oldu. Yeniliklere Hyper-V sanallaştırma platformu, Thunderbolt desteği, exFAT dosya sistemi geliştirmeleri ve yeni Intel ve ARM çip desteği de dahil.

5.8’e yüzbinlerce satır yeni kod

linux 5.8

Torvalds’ın açıklamalarına göre kernel, 15 binden fazla birleştirme talebi aldı ve bu da, güncellenen dosyaların yaklaşık olarak yüzde 20 seviyesine ulaşmasına neden oldu. Bu oranın epey yüksek olduğunu Torvalds da kabul ederken, 5.8’in önemli ölçüde geliştiğini de belirtti.

Rakamlara baktığımızda ise Linux 5.8’in 800 bin satırın üzerinde yeni koda ve 14 binden fazla da değişikliğe uğramış dosyaya sahip olduğunu görüyoruz. Ayrıca birleştirme aralığında da en yüksek birleştirme talepleriyle bu versiyon geçişinde karşılaşıyoruz. 

Linux 5.8 daha az yer kaplıyor

linux güncelleme

Bu kadar çok kod eklendikten ve dosya değişiminden sonra Linux 5.8’in depolama birimlerinde daha çok yer kaplaması bekleniyordu ancak Linux 5.8, 2016’daki versiyon 4.9’dan daha büyük değil. Bunun nedeni de daha önce Linux’a dahil olan ve Google’ın modüler telefonuna hizmet etmesi beklenen Greybus sürücülerinin kaldırılması oldu. Google o projeyi rafa kaldırmıştı. 

Linux 5.8 indirmek isteyenler, resmi Linux Kernel sayfasını kullanarak gerekli dosyalara erişebiliyor. Dünyanın en çok tercih edilen üç işletim sisteminden biri olan ve farklı versiyonları bulunan Linux’u nasıl kurabileceğinize dair bilgileri burada yer alan içeriğimizde bulabilirsiniz. Siz hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?

Kaynak : https://www.techrepublic.com/article/linux-5-8-launched-linus-torvaldss-biggest-release-of-all-time-brings-these-new-updates/
49
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
49
2
1
1
1