Bugüne Kadarki ‘En Siyah Siyah’ Materyal Üretildi

86
5
4
4
2
Görünüşe göre siyah renk daha da siyah hale gelebiliyor. Araştırmacılar, bugüne kadar elde edilmiş en siyah siyahı elde etti. Söz konusu renk, ışığı maksimum seviyede soğurduğundan ultra siyah bir görünüm sunuyor.

Bir zamanlar Darker Than Black yani siyahtan daha karanlık isimli bir anime vardı. Görünüşe göre MIT bilim insanları bunu kelime anlamıyla ortaya çıkarmaya karar verdiler. 

MIT mühendislerinin yaptığı açıklamaya göre daha önce siyahlığıyla öne çıkan her şeyden en az 10 kat daha siyah bir materyal elde edildi. Bu malzeme, dikey olarak yerleştirilmiş karbon nanotüplerden oluşturuldu. Mikroskobik Karbon Filament (CNT) adlı bu yapılar, küçük bir ormancık gibi klorine maruz kalan alüminyum folyo üzerinde ortaya çıkıyor. Gelen ışığın yalnızca on binde 4’ü geri yansıyabiliyor. 

Araştırmacılar, elde ettikleri bulgularını ACS-Uygulamaları Materyal ve Arayüzler adlı dergide yayımladı. Ayrıca bu malzemeden yapılan pelerin benzeri bir materyal de sergiye çıktı. 

en siyah malzeme

Yapılan eser, MIT’den aeronatik ve astronatik profesörü Brian Wardle ve MIT sanatçısı Diemut Strebe tarafından oluşturuldu. 16,78 karatlık doğal sarı kristal kullanılan yaklaşık 2 milyon dolarlık taş, yeni ultra siyah malzeme ile kaplandı. Sonuç olarak değerli taş düz, siyah bir boşluk gibi gözüküyor. 

Araştırmacılar bu malzemenin istenmeyen parlamaları engellemek için optik sistemlerde kullanılabileceğini, dış gezegenleri inceleyen teleskoplarda önemli rol oynayabileceğini söylüyor. 

Wardle, materyallerinin şimdiye kadar rapor edilmiş her şeyden 10 kat daha siyah olduğunu ancak en 'siyah' siyahın sürekli ilerleyen bir hedef olduğunu söyledi. Araştırmacı, bir gün siyah rengin altında yatan mekanizmayı çözerek nihai siyahı elde edeceklerini söyledi. 

En siyah materyal yanlışlıkla keşfedildi

en siyah siyah

Öte yandan bu malzeme, en siyah malzemeyi bulmak için üretilmedi. Wardle ve araştırmadaki ortağı Cui, karbon nanotüpleri elektrik iletkenliğine sahip malzemeler üzerinde yetiştirmeye çalışıyordu. Bu nedenle de alüminyum kullanılıyordu. 

Alüminyum havaya maruz kaldığında etrafında oksitlenme ile bir katman oluşturuyor. Bu katman da iletkenliği engelliyor. Katmanı ortadan kaldırmak için ise sodyum klorit kullanmaya karar veren araştırmacılar, çeşitli malzemelerle deneyler yaptılar. 

Oksit katmandan uğraşlı bir sürecin ardından kurtulan araştırmacılar, malzemeyi yaklaşık 100 dereceye ısıtmayı başardı. Böylece amaçlarına ulaştılar ancak araştırmanın başarısından ziyade materyalin rengi dikkat çekti. 

Materyalin rengini görünce optik incelemeye tabii tutan araştırmacılar, oldukça ilginç olan bu sonuca ulaştı. 

Araştırmacılar bu malzemenin neden bu renge sahip olduğu konusunda emin değiller. Ancak üstüne örtüldüğü yapıyı gözden kaybeden ve detaysız bir boşluğa döndüren bu renk bilim dünyasında büyük ilgi görecektir. 

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-blackest-black-material-date.html
86
5
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
86
5
4
4
2