BMW'nin, Siyahlar Siyahı ‘Vantablack’ ile Kaplanmış Arabası Ortaya Çıktı

77
6
3
2
2
BMW, Frankfurt Motor Show’da tek seferlik gösterimini yapacağı yeni SUV’unun fotoğraflarını paylaştı. Arabayı diğer arabalardan ayıran şey ise Vantablack ile kaplanmış olması ve bugüne kadar gördüğümüz en siyah araba olması.

Otomobil endüstrisinde yer alan tüm şirketler günümüzde SUV satışlarında zirveye sahip olmak için birbirleriyle yarış içindeler. Ford gibi eski bir markadan lüks araç denilince akla ilk gelen Lamborghini’ye, Bentley’e, Rolls-Royce’a ve hatta Ferrari’ye kadar tüm markalar SUV marketi yarışında rol alıyor.

Ancak bu yarışı kazanmak o kadar da kolay değil. Her markanın aracında kendine has özellik ve görünüş olsa da zirveye oturmak için belli bir şekilde kendilerini öne çıkararak adlarını bir yere kazımaları gerekir. BMW muhtemelen bu konsepti en iyi anlayan markalardan. Çünkü BMW kendini hafızalara kazıtmak için muhteşem bir şey ortaya çıkardı: Siyahların efendisi olan bir SUV.

BMW, gelecek ay Frankfurt’ta düzenlenecek Frankfurt Motor Show’da göstereceği yeni arabasını yayınladı. BMW’nin bir seferlik göstereceği araba, üçüncü jenerasyon X6 SUV’unun tamamen ‘Vantablack’ boyasıyla kaplanmış hali. Yani açıklamak gerekirse BMW, arabasını ışığın %99,9’unu yutan en siyah maddeyle kaplamış.

BMW, Vantablack’in geliştiricisi Surrey NanoSystems ile çalışmış.

bmw

BMW, üçüncü jenerasyon X6’sını Vantablack ile kaplatmak için, Vantablack’in geliştiricisi İngiltere’li şirket Surrey NanoSystems ile çalışmış. Arabayı kaplamak için NanoSystems’in mimari yapılar gibi yerlerde tasarımcıların kullanabilmeleri için ürettiği, Vantablack’in bir versiyonu olan VBx2 kullanılmış.

Surrey NanoSystems’ın kurucusu Ben Jensen’in açıklamalarına göre kaplamada kullanılan VBx2, ‘süper karanlık’ durumda olabilirken aynı zamanda ufak bir ışık yansımasına da izin veriyor. Bu sayede insan gözü ve beyni siyahlığa bakarken derinlik algısına sahip olabiliyor.

bmw vantablack

Peki fotoğraflara bakınca bunu söylemek mümkün mü, tartışılır. Bazı oyunları grafik kartınız kaldırmaz ve cisimlerin dokuları yüklenemez, dolayısıyla bazı yerler sipsiyah gözükür ya, paylaşılan fotoğraflar sanki o durumu andırıyor. Yine de arabanın güzel gözükmediğini söylemek zor.

Ekstra: Dünyanın En Siyah Siyahı vs. En Parlak El Feneri

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/8/28/20836806/bmw-x6-vantablack-black-paint-frankfurt-motor-show
77
6
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
77
6
3
2
2