Bilim İnsanları, Çayı Mikrodalgada Yapma Konusunda Uyardı

25
5
4
2
2
Türk milleti olarak en büyük düşkünlüklerimiz arasında çay bulunuyor. Ülkemizde son derece fazla tüketilen çaya düşkünlüğüyle bilinen bir diğer ülke de İngiltere ve İngiliz bilim insanları, çayı mikrodalgada ısıtma hakkında bir açıklama yaptı.

Türkler olarak çaya olan düşkünlüğümüz dünya çapında bilinen bir gerçek. Bizim gibi çaya düşkün olan ikinci bir milletse İngiltere. İngiliz bilim insanlarının yaptığı son araştırmaysa çayın neden mikrodalga gibi hızlı çözümlerle yapılmaması gerektiğini ortaya koydu.

Öncelikle araştırmanın çıkış noktasından bahsetmekte fayda var. Hepimizin bildiği üzere Türkiye'de bu yöntem hiç yaygın değil ve neredeyse herkesin evinde bir çaydanlık ya da çay yapma özellikli kettle bulunuyor. Önemli olan ikinci bir konuysa yabancılar özellikle bizim sallama çay dediğimiz çayı tüketirken biz çayı demliyoruz.

Su eşit şekilde ısınmıyor

Çay

Özellikle ABD'yi konu alarak yapılan araştırma, suyun sıcaklığı ve ısınma şekli üzerine durdu. Türkiye'nin aksine evlerinde kettle bulundurmayan ve birçok işlemi mikrodalga fırın üzerinde yapan ABD'li vatandaşların bu uygulamasının farklı sonuçlar doğurabileceği aktarıldı.

Kısaca anlatmamız gerekirse suyu kettle'da veya çaydanlıkta ısıttığınız zaman sıcak su yükselirken soğuk su aşağı iner. Bu ısıyayım sayesinde su eşit bir şekilde ısınır. Kettle veya çaydanlığın aksine suyu mikrodalgada ısıttığınızdaysa durum böyle olmaz.

Çay

Mikrodalga fırınlar, ısıtma işlemini hacimsel olarak gerçekleştirir. Örnek vermemiz gerekirse mikrodalgayla ısıttığınız suyun üstündeki kısım her zaman daha sıcak olacaktır. Araştırmacılar, yaptıkları testte suyu mikrodalgada 90 saniye ısıttıkları zaman bardağın en üst kısmında bulunan suyun diğer kısımlara oranla 9 derece daha sıcak olduğunu keşfetti.

Araştırmacılar, son olarak bu durumun yakın zamanda değişiklik gösterebileceğine de dikkat çekti. Çin Elektronik Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (UESTC) araştırmacıları, mikrodalgalara özel bir bardak üretmeyi hedefliyor. Bu bardak, üst kısmında gümüş bir kaplamaya sahip olacak ve ısıyı dağıtacak. Kısaca özetlemek gerekirse ABD'liler de ilginç yöntemleriyle çayın keyfine varabilecek.

Kaynak : https://www.foodandwine.com/news/dont-microwave-your-tea-study
25
5
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
25
5
4
2
2